Fodbold-stadion i Gdansk bliver færdigt som planlagt

Michael_Brandt_og_Jakub_Glombiowski_EURO_2012_Gdansk_EM_fodbold_2012

Michael Brandt, chefen for EURO 2012 i Gdansk og Jakub Glombiowski, der leder byggeriet af PGE Arena, satser på, at problemerne med at færdiggøre det polske nationalstadion i Warszawa betyder, at en planlagt åbningskamp dér mod Tyskland i september, kan flyttes til Gdansk som kompensation for den aflyste venskabskamp mod Frankrig den 9. juni. Foto: Peter Bo Madsen, polennu.dk.


GDANSK: Det nye EURO 2012 stadion bliver færdigt til tiden, selv om politiet ikke ville godkende åbnings-arrangementet der var programsat til den 9. juni. I dag er der kommet græs på det nye stadion.


Der er ikke megen sympati at spore overfor det lokale politi, på den store byggeplads, der bliver til det nye PGE Stadion i Gdansk.

Åbning udskudt

Den 9. juni skulle det nye stadion, der skal være vært for EM-slutrunde i fodbold næste sommer, efter planen været indviet med en venskabskamp mellem Frankrig og Polen. Men i sidste uge afviste det lokale politi at godkende arrangementet, og venskabskampen er flyttet til et mindre stadion i Warszawa, som omtalt på polennu.dk forleden. Det til trods for, at indvielsen i Gdansk var formålet med kampen.

2.200 arbejder på højtryk

Og på byggepladsen, hvor 2.200 arbejdere nu er i gang med at færdiggøre det nye stadion, er der kun hovedrysten til overs for, at kampen mod Frankrig ikke skal spilles i Gdansk på grund af manglende godkendelser.

– Her går alt efter planen, og vi bliver færdig til tiden og efter alle de oprindelige planer, siger Jakub Glombiowski, der leder byggeriet af PGE Arenaen, til polennu.dk. Han forstår ikke, at myndighederne ikke vil godkende åbningsceremonien.

– Græsset til det nye stadion er lagt på i dag, skriver Jakub Glombiowski i en mail til polennu.dk idag.

Se stadion indefra

Polennu.dk har fået eksklusiv adgang til det nye stadion, og det er et flot stadion, som de mange fodboldtilhængere kan glæde sig til. Den nye PGE Arena virker mere imponerende end det danske nationalstadion, mener polennu.dk’s udsendte.

Se billederne fra PGE Arena Gdansk fotograferet af Peter Bo Madsen her.

Vinder afstemning

Også de polske fodboldfans mener, at det nye stadion i Gdansk er det pæneste af de i alt fire, der skal ligge græs til EM 2012 fodbold (EURO 2012). Ved en internetafstemning på euro2012.pl stemte over 50 procent af de besøgende for det nye stadion i Gdansk – foran det nye nationalstadion i Warszawa, og de nye stadions i Poznan og Wroclaw.

Gdansk satser på Tyskland

Michael Brandt, chefen for EURO 2012 i Gdansk og Jakub Glombiowski, der leder byggeriet af PGE Arena, satser på at problemerne med at færdiggøre det polske nationalstadion i Warszawa betyder, at en planlagt åbningskamp mod Tyskland i september, kan flyttes til Gdansk som kompensation for den aflyste venskabskamp mod Frankrig den 9. juni.

– Warszawa Nationalstadion er tidligst færdigt i marts, forudser Michael Brandt.

PGE Energi

Navnet på det nye stadion, PGE Arena, er sponsoreret af et polsk energiselskab, der er store i det sydlige og centrale Polen, men som vil ind på markederne i det nordlige Polen. Det polske energiselskab betaler 7 millioner zloty om året i mindst fem år, for at have firmanavnet med i det nye stadionnavn.

EM 2012

Der skal spilles tre gruppekampe og en kvartfinale til EM 2012 i fodbold (EURO 2012) på det nye stadion i Gdansk i juni 2012, siger Michael Brandt.

4 km fra city

PGE Arena er opført i distriktet Letnica, kun 4 km fra Gdansk centrum, og kan rumme i alt cirka 44.000 tilskuere.

Der er 40 VIP-lounger, der kan lejes af virksomheder med tilhørende tilskuerpladser, og der er 1.385 eksklusive siddepladser. Det nye stadion er 30 meter højt, og der indrettes en lang række publikums-faciliteter som f.eks. shopping områder, fanrum og restauranter.

Der er lavet parkeringspladser til 1900 personbiler og 160 busser.

– PGE Stadion har også en rulleskøjtebane, der er 1,75 km lang, siger Jakub Glombiowski. Han fortæller samtidig, at man under udgravningerne har fundet hjelme og ammunition fra Anden Verdenskrig i jorden ved det nye stadion. Krigen begyndte i Gdansk 1. september 1939.

Indvielse 23. juni

Michael Brandt og Jakub Glombiowski satser begge på, at det nye stadion kan indvies den 23. juni med en showkamp og en koncert. Men inden det kan ske, skal politiet og de lokale myndigheder først give tilladelse til at den nye PGE Arena i Gdansk kan tages i brug.

Rav som kendetegn

Facaden er bygget med fliser i forskellige brune nuancer, der ligner rav. Det arkitektoniske koncept er udarbejdet af den tyske tegnestue Rhode-Kellermann-Wawrowsky i Düsseldorf, der også har tegnet Veltins-Arena i Gelsenkirchen og AWD-Arena i Hannover.