Fødselstallet falder igen i Polen

Baby_Blues_zentropa_polen_poland_polennu
Der fødes for få børn i Polen. Det skulle et nyt børnepenge program ændre på, men de seneste tal viser, at fødselstallet i år bliver det laveste de seneste fire år. Arkivfoto.


En ny opgørelse fra Polens Statistik (GUS) over fødsler i årets første seks måneder, viser at der blev født cirka 182.000 babyer i Polen. Det er et fald på 5,9 procent i forhold til samme periode sidste år.

I en kommentar siger professor Piotr Szukalski fra Lodz Universitet, at tallet er overraskende, da der er tale om et stort fald.

– Det tyder på, at vi kan forvente at der fødes mellem 370.000 – 375.000 børn i år. Hvis det tal holder, er der tale om det laveste antal fødsler de seneste fire år, siger professoren.

Børnepenge uden effekt

Polen lider i forvejen under en meget lavt fødselstal. Det skulle regeringens ambitiøse børneprogram 500 plus ændre på, men noget tyder på at polske unge igen har mistet lysten til at sætte børn i verden i Polen. Hvis Polens demografiske krise skal ændres, skal der fødes mindst 580.000 babyer om året i Polen. Eller 210 børn for hver 100 kvinder i den fødedygtige alder, siger Piotr Szukalski.

Flere børn i udlandet

Trods det lave fødselstal i Polen, går det bedre for polakkerne med at få børn når de flytter til udlandet. En undersøgelse der blev gennemført før Brexit-afstemning på de britiske øer, viste at polakker i England fødte tre gange så mange børn, som polakker i Polen.