Første sæson med cykel-udlejning i Warszawa er slut

Warszawa_cykler_Iben_Molgaard_Madsen_2

Flere og flere polakker vælger cyklen, og 47.000 cyklister har lejet eller lånt en cykel mod et mindre gebyr i Warszawa, siden august. Foto: Iben Molgaard Madsen.


WARSZAWA: I august kunne man for første gang låne cykler i den polske hovedstad. I går blev cyklerne pakket sammen for vinteren.


Cyklen som transportmiddel er ikke et udbredt fænomen i Polen, og slet ikke sammenlignet med Danmark. Men det har polakkerne for længst besluttet at gøre noget ved på en lang række områder. Blandt andet med cykeludlejning.

Ny ordning

I august indførte Warszawa cykler til udlejning, som det er kendt fra mange storbyer. Lørdag blev cyklerne pakket sammen for vinteren, og der er gjort status.

47.000 cyklister

Warszawa kommune oplyser, at cyklerne er blevet lejet ud, for et lille gebyr og mod at cyklisten registrerer sig. Det er sket 280.000 gange, og 47.000 personer har brugt ordningen.

Få tyverier

Der har kun været få fejl i år, siger Lukasz Puchalski fra Warszawa Kommunes trafikselskab, der står bag cykelordningen. Der er blevet stjålet 50 cykler, hvilet svarer til 5 procent. Da en tilsvarende cykel-ordning blev indført i Paris blev 85 procent af cyklerne stjålet den første sæson, mens det i Nice var 40 procent.

Flere cykler på vej

– Næste år, vil vores entreprenør opstille yderligere 70 stationer, hvor cyklerne hentes og afleveres, ligesom der vil komme yderligere 1.100 cykler til ordningen i marts, siger Lukasz Puchalski.

Når ordningen genåbnes til foråret, vil der være i alt 125 stationer med 2150 cykler, siger Lukasz Puchalski.