Første Verdenskrig gjorde Polen til et land igen

Første Verdenskrig betød, at Polen atter blev et land efter 123 år. Polens præsident Andrzej Duda begyndte dagen med at uddele medaljer til mennesker der arbejder for forsvaret af Polen. Foto: Marek Borawski/KPRP.

WARSZAWA: Afslutningen af Første Verdenskrig gjorde Polen til et land igen, efter at polakkerne i 123 år havde levet uden.


Afslutningen af Første Verdenskrig betød at Polen atter blev et land. I dag er det Polens nationaldag.

I 1918 fik Polen og polakkerne atter sin frihed, efter i 123 år at have været udslettet på verdenskortet – delt mellem Rusland, Østrig og Preussen. Men den 11. november 1918 i Warszawa udråbte en sygdomsramt Jozef Pilsudski den genopståede nation: Polen.

Dagen markeres overalt i Polen, og der er optog og marcher i de fleste polske byer. I Warszawa er Uafhængighedsmarch, der i tidligere år har givet anledning til sammenstød med rabiate nationalistiske grupper. Men dagen er først og fremmest en fejring af Polens 105-års fødselsdag. Polens præsident Andrzej Duda sagde i lørdag på Pilsudskis pladsen i Warszawa.

Første Verdenskrig og nye krige

– Der er ingen grund til at fortælle nogen efter den 24. februar 2022, hvem der nu er den største trussel mod vores suverænitet. Han sagde, at Polen var vært for ukrainere, fordi det “russiske angreb” stadig truede deres lands eksistens. –  Kan vi være sikre på, at den russiske imperialisme stopper der? Vi kan være sikre på, at han ikke stopper, medmindre han bliver irettesat. Han vil gå længere og fjerne styrken og potentialet fra andre nationer.

 – Lad effekten af ​​historisk hukommelse, som har bygget op i 105 år, og som vi fortsætter i dag, være den vigtigste vejviser for os, når vi taler om vores fremtid – sagde præsidenten.

 – Vi har haft et fuldt uafhængigt Polen i 34 år, efter at vi brød os løs fra sovjetiske lænker, sagde præsident Duda blandt andet.

På grund af de mange events i Warszawa, er store dele af den polske hovedstad afspærret i dag.

Nationaldagen i 2022

Marsz Niepodległości 2022

 

 

Støt polennu.dk – vil du hjælpe os lidt på vej? – så bliver vi rigtig glade. Du kan støtte os via Mobilepay 23435905 med valgfrit beløb – eller du kan vælge mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00 med kortbetaling. På forhånd, mange tak!