Folkeafstemning om atomkraft?


  WARSZAWA: Polens statsminister Donald Tusk foreslår en folkeafstemning om atomkraft.


  Polens statsminister Donald Tusk foreslår nu, at der kan gennemføres en folkeafstemning om atomkraft, efter de radioaktive udslip i Japan, der har skabt fornyet usikkerhed om atomkraft.

  Stadig tilhænger

  Den polske statsminister mener fortsat, at Polen skal bygge de to planlagte atomkraftværker, der skal stå klar til brug i 2020. Det meddelte Donald Tusk sine kolleger i EU til topmøde i Bruxelles i går.

  Test af atomkraftværker

  Tsunamien og jordskævlet i Japan, der har medført stort radioaktivt udslip, har fået de europæiske statsledere til at gå i panik. 14 af EU’s medlemslande har i dag atomkraft, og statslederne blev i går enig om, at lade alle værkerne blive sikkerheds og stresstestet, for at finde evt. fejl og mangler ved værkerne, så eventuelle ulykker ikke medføre radioaktivt udslip.

  Polsk dilemma

  Polen satser kraftigt på alternativ energi, og bygningen af to atomkraftværker indgår i landets langsigtede energiplaner. Polakkerne har i forbindelse med klima og energipakken i EU, lovet at nedbringe udledningen af CO-2, hvor kulkraftværkerne står for den største udledning.

  Det polske kul, som er det vigtigste brændsel i Polen, og som landet selv udvinder, er stærkt forurenende, og brugen skal begrænses, har polakkerne besluttet.

  Polen vil ikke være afhængige af energileverancer fra udlandet, og derfor indgår vind, sol, biomasse og atomkraft i de polske energiplaner. På den baggrund anses det for sandsynligt, at en polsk folkeafstemning om atomkraft, næppe vil ændre polakkernes holdning til egen energiforsyning, selv om Japan har skabt fornyet tvivl om sikkerheden ved atomkraft, vurderer polennu.dk.