Forbud mod usund mad til polske børn og unge

  Ny_anti_junk-food_kampagne_i_Polen_Iben_Molgaard_Madsen_polennu

  Fra 2015 bliver det forbudt for polske børn og unge i skoler, børnehaver og andre uddannelsesteder, at spise usund mad. Foto: Iben Molgaard Madsen.


  WARSZAWA: Polens parlament har vedtaget ny lov, der er et forbud mod salg af usund mad: slik, chips, sodavand og burgere til børn og unge.


  De polske parlamentsmedlemmer har stemt for en ny lov, der forbyder junkfood i de polske børnehaver, folkeskoler og ungdomsuddannelser fra 1. januar 2015.

  Afventer Senatet

  Det betyder at chips, slik, sodavand og hamburgere ikke længere må sælges eller leveres til de unge. Uddannelser for voksne er dog undtaget.

  Reklameforbud

  Det er ikke kun salg og leverancer af de usunde fødevare der bliver forbudt. Det bliver også forbudt at reklamere for produkterne i nærheden af institutioner hvor børn og unge færdes.

  Fedme i Polen

  En ny UNICEF undersøgelse har vist, at 17 procent af de polske børn er for fede.

  I undersøgelsen, der er gennemført i 29 lande, har Polen 8.pladsen når det gælder fedme. I tre lande er fedmeproblemet over 20 procent blandt børnene. Det er USA, Grækenland og Canada.

  Kun én imod

  Det var et stort flertal på 426 parlamentsmedlemmer der stemte for forbuddet, som var fremsat af regeringspartiet det Polsk Bondeparti. Kun et medlem stemte imod, mens to undlod at stemme.

  Før loven kan træde i kraft skal den dog godkendes af Senatet, hvilket anses for at være en formalitet.