Forskere åbner eksilleders grav og undersøger liget

  Radek_(Radoslaw)_Sikorski_4

  Wladyslaw Sikorski var leder af den polske eksilregering i London under Anden Verdenskrig.


  Liget af den polske eksilleder under 2. Verdenskrig har været gravet op og er blevet undersøgt. Indtil videre er mistanken om, at general Wladyslaw Sikorskis blev dræbt ved et attentat, ikke blevet bekræftet.


  4. juli 1943 styrtede et fly ned ved Gibraltar. Ombord var lederen af den polske eksilregering i London, general Wladyslaw Sikorski.

  Flystyrtet lignede en ulykke, men mange har siden været overbeviste om, at generalen var offer for et attentat, fordi han stod i vejen for alliancen mellem England og Sovjetunionen.

  Forskere fra det Nationale Institut for Erindring har nu forsøgt at kaste nyt lys over sagen.

  Skader fra et flystyrt

  25. november blev Wladyslaw Sikorskis grav i Wawel Katedralen i Krakow åbnet. I løbet af dagen undersøgte forskerne generalens jordiske rester. Dagen efter blev liget begravet igen i en ny kiste og under militær honnør.

  De første resultater af undersøgelserne foreligger nu. Ifølge Polskie Radio viser de talrige skader på ribben, bækken og kranium. Skaderne er formentlig et resultat af, at generalen med stor kraft har ramt flyets cockpit.

  Resultatet svarer til de beskrivelser af liget, som blev registreret umiddelbart efter flystyrtet i 1943. Af gode grunde har den aktuelle undersøgelse ikke kunnet fastslå, om Sikorski havde indre kvæstelser.

  Spekulationerne vil fortsætte

  Forskerne har taget prøver, som vil blive underkastet en toxikologisk undersøgelse for om muligt at fastslå, om generalen blev forgiftet.

  Resultaterne af de prøver foreligger tidligst om et par måneder. Uanset hvad undersøgelserne viser, vil de næppe gøre en ende på spekulationerne om Wladyslaw Sikorskis endeligt.

  For eksempel vil det ikke blive slået fast, om hans fly virkelig styrtede ned på grund af motorproblemer.