Frie medier er gået i sort i 24 timers protest

frie medier
De polske frie medier er onsdag gået i sort. polennu.dk har valgt at følge de polske mediers aktion i solidaritet for pressefrihed, ytringsfrihed og for de frie medier. Fotograf ukendt.

WARSZAWA: Onsdag er de frie polske medier gået i sort i 24 timer. Det sker i protest med en ny planlagt medieskat, der er en trussel mod de skrantende frie medier.


I en fælles aktion er de frie medier i Polen gået i sort onsdag. Det sker i protest mod regeringens planer om en ny medieskat. Den betyder at medier beskattes med en særskat på 5 procent, og regeringen vil bruge pengene på sundhed. Den nye særskat anses som et forsøg fra regeringens side, at stoppe de frie medier. De statskontrollerede – regeringskontrollerede medier – får milliarder af zloty fra statskassen, ligesom de religiøse medier også gør.

Teksten man møder, når man leder efter de frie polske medier i dag.

Frie medier i sort

polennu.dk har valgt at tage del i den 24 timer lange protest. På mange af de polske frie medier er der i dag kun en tekst der forklarer hvorfor skærmen er sort. Her er en af dem:

SE APPEL FRA POLSKE MEDIER HER

Kære bruger!

I dag tager vi et skridt, som ingen af ​​os ønsker at tage, fordi det strider mod alle de værdier, vi tror på som journalister. Alle frie medier i Polen er i protest auktion i 24 timer. Vi deltager i denne protest sammen med medier, der ejes af polske og udenlandske ejere, fordi vi mener, at vi ikke har andet valg.

Forslaget om en ny medieafgift er endnu et slag for medierne i Polen i de senere år. Den nye skat vil ramme vores redaktionskontorer, som allerede er meget berørt af corona-pandemien, der ødelægger vores økonomi.

Vores annoncører og vores læsere lider under den nedlukning. Avisoplagene falder, annonce forbruget falder. Nu ønsker staten så at påføre os en yderligere byrde på flere millioner zloty.

I et brev til de polske myndigheder advarer vores udgivere med rette om, at den nye skat vil ramme de polske seere, lyttere, læsere og internetbrugere.

I dag kan vi opleve, hvordan Polen ser ud uden frie medie. Vi mener dog, at vores drastiske skridt er nødvendigt, for uden frie medier er der intet frit valg, og uden frit valg er der ingen frihed.

Vi stoler ikke længere på, at regeringen hjælper de frie medier, især de mindre, der allerede er på randen af ​​konkurs på grund af epidemien. Ytringsfriheden dør i stilhed. I dag appellerer vi derfor meget højt til politikere om at opgive ideen om en ny medieafgift.

Underskrivere

Olivia Bosomtwe, chefredaktør Noizz – Marcin Cejrowski, chefredaktør for Pleiades – Carolina Gołuchowska, chefredaktør Ofeminin – Robert Graczyk, chefredaktør Komputerswiat.pl – Katarzyna Kozlowska, chefredaktør for Fakta – Nicholas Kunica, Business Insider chefredaktør – Tomasz Lis, chefredaktør for Newsweek – Robert Rybicki, chefredaktør moto online RASP – Jacek Stańczyk, RASP sportsredaktør – Bartosz Węglarczyk, Onet-chefredaktør – Paweł Wołosik, chefredaktør for Przegląd Sportowy – Paweł Zielewski, Forbes chefredaktør – Anna Zimny-Zając, Medonet chefredaktør.

SE APPEL FRA POLSKE MEDIER HER