Fungerende statsminister på jagt efter flere mandater

Polens fungerende statsminister Mateusz Morawiecki der har fået serveretten til at danne ny regering, er på jagt efter flere mandater. Han mangler 37, og et markant flertal i det nyvalgte parlament peger på Donald Tusk. Morawiecki har 14 dage fra parlamentets første samling, der er mandag den 13. november, til at finde et flertal for regeringen. Derefter kan Donald Tusk få muligheder. Foto: KPRM.

WARSZAWA: Polens nuværende og fungerende statsminister er på jagt i oppositionspartierne efter flere mandater. Han mangler 37.


Den fungerende statsminister Mateusz Morawiecki, der har fået serveretten til at forsøge at danne en ny regering, er på jagt i det polske folkeparti PSL, efter flere mandater. Det oplyser formanden for PSL, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Han siger til onet.pl, at statsministeren i højest fem tilfælde, har kontaktet PSL-medlemmer der blev valgt ind i Sejmen den 15. oktober. Statsministeren mangler 37 mandater, hvis der skal være basis for at han kan fortsætte.

(Fortsættes under)

Oppositionen med Donald Tusk som leder har samlet 248 mandater i Sejmen, mens statsministerens Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) der også har opstillet præsidenten, kun har 194 pladser i det nyvalgte parlament.

PSL-leder: Jeg har hørt vælgerne

PSL og Polen 2050 har tilsammen fået 65 mandater, og afviser trods frierier og gode tilbud, at gå sammen med regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) og deres Forenet Højre koalition.

PSL-lederen Wladyslaw Kosiniak-Kamysz afviser, at han er blevet kontaktet af statsministeren. Og skulle det ske, vil han afvise tilbuddet, også selv om han bliver tilbudt posten som statsminister.

– Jeg har aldrig stillet en sådan betingelse. Og hvad siger polakkerne til os; Lad være med at skændes, tilføjede Kosiniak-Kamysz.

Problemer i Forenet Højre

Men det er ikke det eneste problem som PiS og statsministeren står overfor. I Forenet Højre er der uro efter valgnederlaget. Forenet Højre består udover af PiS to mindre partier – Solidarna Polsk med den kontroversielle justitsminister som formand, og Kukiz’15 med.

Kukiz vil kun deltage i en samlet gruppe i parlamentet under PiS, hvis navnet ændres til PiS/Forenet Højre. Og PiS vil kun hedde PiS. Kukiz kræver derudover, at få den andel af pengene som et folkevalgt medlem får. Men det afviser PiS, der vil beholde pengene selv. Kukiz kræver også, at alle polske institutioner tvinges til udelukkende at købe polske mad.

Proces forsinket

Trods præsidentens valg af statsminister med serveret er gået til Mateusz Morawiecki, så ventes Donald Tusk at kunne danne regering når han får den formelle mulighed. I denne uge, vil oppositionen orientere om aftalen og hvem der skal have hvilke roller. Ifølge kilder tæt på polennu.dk ventes det, at Wladyslaw Kosiniak-Kamysz bliver Polens nye forsvarsminister i en regering under ledelse af Donald Tusk.

Officielt resultat: Valget søndag var betegnet som den vigtigste valg i Polens nyere historie. Valgdeltagelsen viste sig at være den største i Polens historie, og flere end ved de første frie valg i Østblokken under Sovjetunionen, den 4. juni 1989. Grafik: wp.pl.