Fyret teaterdirektør bakkes op af de ansatte

Teaterdirektør fyret
Regeringspartiets regionsformand har fyret en teaterdirektør, efter at han har opført et regeringskritisk teaterstykke fra 1800-tallet. Foto: PN Teknik/Twitter.

KRAKOW: Teaterdirektør i det sydlige Polen er blevet fyret. Det sker efter at han har opført en forestilling, som regeringspartiet ikke bryder sig om.


Teaterdirektør fyret. Et skuespil der er skrevet i 1800-tallet af Polens store forfatter, Adam Mickiewicz, er blevet genstand for et politisk spil i et Krakow-teater.

Advarsel i november

I november advarede Barbara Nowak, der er regionens ansvarlige tilsynsførende overfor skoler og uddannelser, teaterdirektøren mod teaterstykket Dziady. Mange skoler har organiseret ture til forestillingen på Juliusz Słowacki Teatret i Krakow. Nowak, der er udpeget af regeringen, ”fandt det skammeligt at bruge Adam Mickiewiczs arbejde med henblik på den nutidige oppositions regeringskritiske kamp mod den polske eksistensberettigelse”. Nu har teaterstykket formentlig kostet teaterdirektør Krzysztof Gluchowski jobbet.

LINK: Advarsel om teaterstykke (engelsk)

Bekræfter fyring af teaterdirektør

Torsdag bekræftede regionsformanden Witold Kozlowski fyringen af teaterdirektøren. Men det er ifølge formanden fra regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) sker fyringen på grund af overtrædelser af udbudsbestemmelser, og fordi teaterdirektøren har undladt ”at pleje teatrets gode omdømme”. Men den forklaring, er der ikke mange der tror på. Heller ikke de ansatte.

Teaterdirektøren Krzysztof og de ansatte hævder, at fyringen er politisk motiveret, og i en reaktion på fyringen sagde Gluchowski, at det er sådan kunsten dør.

– Det handler ikke om min stilling, men om den kunstneriske frihed, den kunstneriske ytringsfrihed, siger den fyrede direktør Krzysztof Gluchowski til Notes From Poland.

Den polske regering har siden 2015 politiseret kunsten i Polen, og det har medført store udskiftninger i det statslige polske kulturliv. Den danske kulturminister har sammen med mange andre, boykottet sin polske kollega. Det sker på grund af den stigende kontrol med indholdet af undervisningen, herunder forbud mod seksualundervisning.

"Dziady" - Trailer filmowy.

Støt et frit medie – polennu.dk – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.