Gaskrisen får Polen til at satse hårdt på andre energikilder

  polen_vil_bygge_akraftværker

  Polen fortsætter forberedelserne mod at indføre atomkraft.


  Polen vil mindske sin afhængighed af russisk naturgas. I 2020 skal et eller to atomkraftværker være klar til at blive taget i brug. Desuden bliver der sat fart på byggeriet af en terminal, der kan modtage flydende gas.


  Polens største elselskab Polska Grupa Energetyczna skal stå i spidsen for byggeriet af landets to første atomkraftværker, fortalte premierminister Donald Tusk tirsdag.

  – I 2020 vil vi modtage energi fra et eller to atomkraftværker, Forberedelserne fortsætter, sagde Donald Tusk efter det ugentlige regeringsmøde. Han tilføjede, at regeringen er i gang med at finde de rigtige placeringer til de to atomkraftværker.

  Planen om at bygge atomkraftværker er et led i at sprede Polens afhængighed af bestemte energikilder.

  Spørgsmålet om at undgå, at Polen bliver for afhængig af bestemte leverandører af energi, er kommet højt op på regeringens dagsorden efter den seneste tids gaskrise mellem Rusland og Ukraine.

  Ny gasterminal og større lagre

  Polen vil også satse på at skaffe sig gas andre steder end fra Rusland. Derfor sætter regeringen ekstra fart på byggeriet af en terminal, som kan modtage flydende gas, der blandt andet bruges til flaskegas.

  Samtidig skal det statslige gaslige gasmonopol PGNiG udbygge lagerkapaciteten til gas.

  Polen har endnu ikke skrevet kontrakt med en leverandør af flydende gas, men Qatar nævnes som en mulighed.

  Gaskrisen ramte ikke Polen

  Polen får 90 procent af sin elektricitet fra kul. Derfor slap landet nogenlunde problemfrit gennem krisen mellem Rusland og Ukraine, der betød, at russerne lukkede for gashanen til Ukraine.

  På grund af Ukraines status som transitland for den russiske naturgas blev flere lande hårdt ramt af krisen.

  Striden handlede om prisen på den gas, Ukraine køber af Rusland. Desuden beskyldte russerne Ukraine for at have tappet gas, som var bestemt for andre lande.