Grundlovsdag med ny lov om brug af polsk ørn

  Warszawa_3_maj_2012_Anita_Fossheim_polennu

  Grundlovsdag blev torsdag markeret med nationalfarverne på det polske præsidentpalads i Warszawa. Præsident Bronislaw Komorowski underskrev samtidig en lov, der sikre at den polske nationalfugl, ørnen, er med på polske spilledragter og uniformer, når idrætsudøvere repræsenterer de rød-hvide polske farver. Foto: Anita Fossheim.


  WARSZAWA: Grundlovsdag torsdag underskrev præsidenten en ny lov der betyder, at den polske ørn skal være med når polske sportsfolk stiller op for Polen.


  Det udløste et ramaskrig, da det polske fodboldforbund i oktober præsenterede en ny spilledragt, uden det polske våbenskjold med nationalfuglen, ørnen. Kritikken var omfattende, ikke mindst fordi logoet på den nye spilledragt, til forveksling lignede logoet for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS).

  Ny spilledragt

  Hurtigt måtte forbundet præsentere en ny spilledragt hvor den polske nationale ørn var med, forud for EM 2012 i fodbold til sommer.

  Ny lov

  Men i går underskrev den polske præsident en lov, der skal forhindre at noget lignende gentager sig. Fremover SKAL den polske nationale ørn være med, når idrætsfolk stiller op i de rød hvide farver for Polen.

  Grundlovsdag er helligdag

  Grundlovsdag torsdag var fridag i Polen.

  3. maj markerer åbningen af det polske parlament i 1791, og dagen blev almindelig hverdag, da kommunisterne overtog magten i Polen i 1945. Under kommunismen, fik agenter til opgave at fjerne alle polske flag, forud for den ”forbudte” nationaldag. Siden året efter Polen fik sin selvstændighed i 1989, har 3. maj atter været polsk helligdag.

  Symbolsk dag

  3. maj har under kommunismen været en symbolsk dag for den polske frihedskamp, og flittigt brugt af demokratiforkæmpere i perioden 1945 – 1989 til at gøre opmærksom på undertrykkelsen af det polske folk.