Grunwald 1410 fejret med kampe, dans og musik

Polen_Grunwald_1410_polennu

Uret blev stillet 600 år tilbage, da polske og lithauiske riddere slog de tyske ved Grunwald i 1410. Foto: Grunwald 1410.


GRUNWALD: Polske og litauiske riddere slog den tyske overmagt tilbage, og hindrede dem i at overtage Østeuropa for præcis 600 år siden. I går blev sejren fejret igen.


Et af de største slag i den europæiske historie, slaget ved Grunwald (Tannenberg på tysk, red.) fandt sted i Middelalderen i 1410, for præcist 600 år siden.

Lørdag deltog over 2.000 kampudklædt riddere i en rekonstruktion af det store slag i byen Grunwald i den nordlige del af Polen.

2.000 riddere

Forberedelserne til det store slag har stået på i flere år. Selv om antallet langt fra er de over 60.000 der kæmpede i 1410, så er det alligevel første gang, at så mange ’riddere’ har været samlet til eet slag.

Præsidentbesøg

Efter en times kampe var der flyveopvisninger, rockkoncerter og boder til alle formål. Lørdagens program blev afsluttet med et stort fyrværkeri i anledningen af den polsk-litauiske sejr.

Polens nyvalgte præsident, Bronislaw Komorowski, deltog også i løjerne.

Angreb på Malbork

I dag vil kampene i anledning af jubilæet fortsætte, og ridderne vil indtage Malbork, som var belejret af tyske riddere, men som også blevet fordrevet af de polske i Middelalderen, så borgen atter kom under polsk kontrol.

180.000 gæster

Det var ventet at mange polakker ville deltage lørdag, op mod 100.000 forventede arrangørerne. Men de foreløbige vurderinger tyder på, at cirka 180.000 deltog, hvilket dog ikke kunne bekræftes søndag morgen.

Trafikkaos

Sikkert er det dog, at trafikmængden har overrasket myndighederne. Lørdag var der timelange køer i stort set alle retninger fra Grunwald.

Der blev sat ekstra politi ind for at regulere trafikken.

LÆS MERE
Eksternt link: Grunwald 1410 (engelsk)