Hæder til Edward Fokczynski – den polak der brød Enigma koden

  Polen_brød_Enigma_koden_om_blev_et_vendepunkt_under_Anden_Verdenskrig

  Enigma-maskinen der brød de tyske militære koder under Anden Verdenskrig. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Datteren af Edward Fokczynski, manden der knækkede de tyske Enigma-koder før Anden Verdenskrig, fik overrakt en medalje for faderens indsats.


  Polen og polakkernes betydning for udfaldet af Anden Verdenskrig er ikke kendt i brede kredse i Danmark.
  Et af eksemplerne er Edward Fokczynskis indsats – manden der brød tyskernes kodemaskine Enigma tilbage i 1932, sammen med kollegerne Marian Rajewski, Jerzy Rozycki og Henryk Zygalski.

  Edward Fokczynski har fået en hædersmedalje af den polske præsidents stab, skriver nyhedsbureauet PAP.

  Flygtede til Frankrig

  Før Anden Verdenskrig bestod det hemmelige team af 15 medlemmer, der blev evakueret til Frankrig, da krigen brød ud i 1939 i Polen.

  I marts 1943 blev Fokczynski og hans tre kolleger arresteret af nazisterne under forsøg på at krydse den fransk-spanske grænse. De blev sendt i nazistisk kz-lejr.

  Døde under tortur

  Fokczynski døde af sine kvæstelser efter at have været udsat for tortur af de tyske nazister, men han afslørede aldrig hvad polakkerne og englænderne vidste om Enigma-kodemaskinen.

  Afgørende for krigen

  Edward Fokczynskis arbejde blev herefter overdraget til briterne, der videreudviklede Enigma-afkodninger på en tophemmelig afdeling på Bletchley Park i England.

  Den polske indsats med Enigma-kodemaskinen betød, at de allierede styrker kunne få ram på de tyske u-både, der sænkede livsvigtige fragtskibe med mad og våben fra USA. Da de allierede fik ram på de tyske u-både, vendte krigslykken til de allieredes fordel.