Helligdag markeret med nye og gamle konflikter

  15_august_2018_warszawa_helligdag

  Parade foran præsidentpaladset på Forsvarets Dag i anledning af sejren over Rusland i 1920. Foto: Jakub Szymczuk, KPRP.


  WARSZAWA: Den katolske helligdag var også en markering af sejren over Rusland, en racistisk march med moddemonstrationer og et nyt formel skridt fra EU.


  Onsdag kunne polakkerne holde fri, da det var den katolske helligdag Marias Himmelfart. Det er altid den 15. august, og dagen er til minde om Jomfru Maria. Mange katolikker har været på pilgrimsrejse til den Sorte Madonna i Jasna Gora i det syd-vestlige Polen, som er en tradition.

  Helligdag fra 1950

  Det var pave Pius den 12., der i 1950 indførte helligdagen, som alle katolikker skal følge. I andre dele af den katolske kirke er helligdagen defineret som tredje søndag i august, mens den i Polen altid er den 15. august.

  Sejr over Rusland

  Men trods den katolske helligdag, var det også det polske forsvars dag onsdag. Gennem parader viste polsk forsvar sit mandskab og udstyr frem. Forsvarets dag onsdag, er valgt på grund af polakkernes sejr over Rusland 15. august 1920.

  50 – 100 demonstranter

  Sejren over Rusland bruges til mange formål. Den højre-radikale gruppe ONR havde varslet en march gennem Warszawa, og det udløste et væld af moddemonstrationer. Den racistiske gruppe havde samlet mellem 50 og 100 tilhængere efter polennu.dk vurdering, og deltagerne blev beskyttet af store politistyrker.
  Flere steder på marchen havde anti-racistiske demonstranter sat sig på gaden og bundet sig sammen med lænker, for at hindre marchen. Politiet greb ind og flyttede mod-demonstranterne, så marchen kunne gennemføres – dog med massive forsinkelser.

  En hilsen fra EU

  Onsdag blev også dagen, hvor Polens regering fik endnu en frist fra EU-kommissionen til at ændre de kontroversielle retsreformer, og hvis ikke det sker vil kommissionen overveje at indbringe sagen for EU-domstolen om 30 dage. Henvendelsen vil næppe få den polske ledelse til at ændre kurs.