Historisk enighed i EU om forholdet til Rusland

  donald_tusk_ewa_kopacz_bruxelles_eu

  Polens statsminister Ewa Kopacz og hendes forgænger, den nuværende EU-præsident Donald Tusk. Foto: EU.


  BRUXELLES: Trods store bekymringer i Polen forud for mødet i Europarådet om solidariteten mod Rusland, så taler EU nu med en stemme.


  Det lykkedes den nye formand for Europarådet, Donald Tusk – også kaldet EU-præsidenten – at opnå enighed blandt de 28 stats- og regeringschefer om en konsekvent og langsigtet kurs i forholdet til Rusland. Det skete på det første møde under den polske præsidents ledelse torsdag og fredag i Bruxelles.

  Krim bandlyst

  EU’s stats- og regeringschefer blev enige om at skærpe sanktionerne mod Rusland yderligere, og de besluttede også at forbyde alle borgere at rejse til Krim og på enhver måde at drive handel eller have forretningsrelationer på Krim. USA har fulgt trop med sanktioner, så forbuddet også gælder amerikanske statsborgere. Også de mange havne på Krim bliver det forbudt at anløbe for amerikanske og europæiske skibe fra 1. marts.

  Vigtige krydstogtskibe

  Sanktionerne mod havnene rammer Krim hårdt, da de mange krydstogtskibe fra USA og Europa er en vigtig indtægtskilde på Krim. Havnene er Chernomorsk, Evpatoria, Kamysh-Burun, Kerch, Sevastopol (hovedkvarter for den russiske middelhavsflåde), Theodosia og Jalta, hvor Europa blev delt efter Anden Verdenskrig af Stalin, Roosevelt og Churchill.

  Usikkerhed før topmøde

  Der var ellers lagt op til et dramatisk topmøde, efter at den russiske rubel var halveret i værdi på et år, og efter den store rentestigning, som den russiske centralbank forsøgte sig med, for at redde en mere og mere udpint økonomi i Rusland.

  Ingen tegn på bedring

  Men de europæiske ledere mente ikke, at Putin havde vist tegn på samarbejdsvilje, men derimod til skønnet til optrapning af konflikten i det østlige Ukraine, og ved at vise militære muskler ved NATO-grænserne. Rusland har også optrappet sine udenlandske aktiviteter for at destabilisere sammenholdet i EU og for at puste til gløderne i gamle konflikter, der kan skade EU og USA.

  Forlængelse af sanktioner

  EU landene var enige om at stå fast på sanktionerne, og eventuelt forlænge de eksisterende når de udløber i løbet af 2015.

  Donald Tusk understregede på mødet, at situationen er alvorlig og at det er helt afgørende at EU taler med en stemme, og at der sammen med Rusland findes en fredelig løsning.

  Krise i Rusland

  Krisen i Rusland har udløst mangel på vare, da russerne har villet omsætte deres rubler til konkrete værdier, og derfor blev der meldt udsolgt for mange dyre vare i de russiske butikker efter at renten steg med 17 procent i den forgangne uge.
  Medie lukket?

  Den anerkendte og engelsksprogede avis og netavis The Moscow Times var søndag ikke tilgængelig på internettet, og kritikere i den russiske hovedstad og i Kiev mener, at det er myndighederne der har lukket avisen for at den ikke skal formidle fakta om den krise russerne er havnet i efter annekteringen af Krim.

  TEST SELV
  Eksternt link: The Moscow Times online