Hitlers Ulveskansen bliver ny moderne turistattraktion

Hitlers_hovedkvarter_ved_Østfronten_Ulveskansen_Polen_polennu

Resterne af Ulveskansen, den tidligere tyske kansler, Adolf Hitlers hovedkvarter for Østfronten, der blev oprettet i 1941, da Nazityskland angreb Sovjetunionen. Arkivfoto.


KETRZYN: Hitlers hovedkvarter ved Østfronten, Ulveskansen, skal gøres til en moderne turistattraktion. Det gamle hovedkvarter ligger i det nordøstlige Polen.


Ulveskansen, Hitlers hovedkvarter for Østfronten, er i dag bare nogle ruiner, men et nyt projekt skal gøre stedet til en moderne turistattraktion. Det er den polske stat der ejer Ulveskansen, men nu udbydes den til leje til investorer, der vil gøre den til en turistattraktion.

Mere attraktivt

– Vi ligger vægt på, at området skal gøres mere attraktivt, siger Zenon Piotrowicz, der er talsmand for statens skovbrugafdelingen, til dagbladet Gazeta Wyborcza.

Hitlers hovedkvarter blev etableret, da Nazityskland gik til angreb på Sovjetunionen i 1941.

Attentatforsøg

Stedet blev især kendt, fordi det var her, at et attentatforsøg mod Adolf Hitler mislykkedes i 20. juli 1944. En taske med en bombe blev flyttet, og Hitler slap uskadt.

Bomben blev anbragt af Claus von Stauffenberg, der senere blev henrettet sammen med hans mange medsammensvorne. Var attentatet lykkedes, kunne Anden Verdenskrig have fået en helt anden afslutning, og millioner af menneskeliv, kunne have været reddet.

Tyskerne bombede selv deres installationer på Ulveskansen, da de blev fordrevet af den Røde Hær i slutningen af januar 1945.

180.000 besøg

180.000 turister besøgte sidste år Ulveskansen og området, der er på 13 hektar.

Minimumslejen er på 470.000 zloty om året, men Zenon Piotrowicz understreger, at det kræver at der bygges en nøjagtig rekonstruktion af den originale bunker, som var hovedkvarter på Østfronten. Den lave husleje kræver også, at der investeres i bedre hotel og restaurant forhold, der i dag er placeret i de tidligere garagebygninger.

Der er frist til den 27. januar til at byde på Ulveskansen.

Tidligere Rastenburg

Ulveskansen ligger ved den polske by, Ketrzyn, der før Anden Verdenskrig lå på tysk område, som en del af Østpreussen, og havde navnet Rastenburg.