Hjælp på vej til landmænd efter oversvømmelser

  Polsk landbrug er hårdt ramt af oversvømmelser. Nu vil den polske landbrugsminister bl.a. have en ny forsikringsordning, der ikke kun dækker afgrøder og dyr, men også bygninger, hegn og maskiner. Arkivfoto.


  WARSZAWA: – Landmændene er ikke skyld i klimaforandringerne, siger den polske landbrugsminister, der vil give erstatninger efter oversvømmelser.


  Den polske regering har afsat en halv milliard zloty til landmænd, der har været ramt af oversvømmelser. Men det er langt fra nok, sagde den polske landbrugsminister Marek Sawicki til polsk radio i går.

  Ekstra midler

  Derfor har Marek Sawicki bedt finansministeriet om ekstra midler til de landmænd, der har fået deres afgrøder ødelagt, og som ikke er forsikret mod oversvømmelserne eller som ikke har ressourcerne til at kræve deres erstatning hjem.

  Ikke landmændenes skyld

  – Det er jo ikke landmændene der har skabt klimaforandringerne, og ingen er vel i tvivl om at oversvømmelserne skyldes de globale klimaforandringer, sagde Marek Sawicki.

  – Vi kan vælge af lave fælles ordninger nu, og sikre vores landbrug og fødevareforsyning, eller vi kan lade stå til og måske stå overfor helt andre og værre kriser i fremtiden.

  Ny forsikringsordning

  Den polske landbrugsminister vil have indført en forsikringsordning, der sikre alle polske landmænd mod tab efter oversvømmelser og andre klimatiske forhold.

  – Det er nødvendigt, at landmændene ikke kun er forsikret mod deres afgrøder og husdyr, for i disse tider med skiftende klima, ødelægges også bygninger og maskiner af naturens kræfter, slutter den polske landsbrugsminister.