Højesteret drukner i klager over præsident-valget

forfatning_demonstration_13_juli_2018
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er torsdag afsagt kendelser mod Polens domstolsråd. En fyret polsk dommer har fået medhold og tilkendes erstatning. Arkivfoto.

WARSZAWA: Trods en ny valglov der giver en meget kort klagefrist, så har Højesteret modtaget et rekordhøjt antal klager over præsidentvalget. Og de tæller endnu.


Selv om en ny kontroversiel valglov nu kun giver polakkerne tre dage til at protestere over uregelmæssigheder og tvivlsomme handlinger i forbindelse med præsident-valget søndag, så har Højesteret allerede nu modtaget over 1.000 klager. Fristen for at klage udløb ved midnat, men Højesteret har ikke registeret alle klagerne endnu. Og flere er på vej med posten, samt de klager der er indgivet til polske ambassader over hele verden.

Ved middagstid fredag havde Højesteret registreret 426 klager, og mere end 600 klager var ved at blive registeret, oplyste Højesteret. Arbejdet forsættes indtil alle klager der er modtaget af myndighederne indenfor tidsfristen, er registeret.

Rekord i 1995

Antallet af klager over præsidentvalget er det højeste ved et polsk valg siden 1989, med undtagelsen af præsidentvalget i 1995, hvor der var 600.000 klager. Det var dengang af Lech Walesa tabte til den tidligere kommunist Aleksander Kwasniewski.

Det største oppositionsparti, Borgernes Platform (PO) hører også til blandt klagerne. Det var partiet der opstillede borgmester Rafal Trzaskowski som præsidentkandidat. De har sendt en klage, dels på grund af urimeligheder i valgkampen, men også fordi partiet har modtaget mange henvendelser om snyd ved stemmeafgivelsen. Der er også rapporter om mange klager, som er indgivet af polakker i udlandet, der ikke fik mulighed for at stemme.

Rafal Trzaskowski har erkendt sit valgnederlag, og venter ikke at klager vender op og ned på valgets resultat.

Tvivlsom Højesteret

Højesteret, der skal tage stilling til klagerne, er kritiseret af EU på grund af politisk udpegede dommere som kontrolleres af regeringspartiet. Derfor ville afgørelsen her, næppe påvirke resultatet af valget. Men klagesagerne skal behandles enkeltvis.

Højesteret skal bruge den næste uge, til at samle og registrere alle de indkomne klager.

Har du lyst til at læse mere?
Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.