Hviderusland hylder russisk angreb på Polen

Angreb på Polen
Den hviderussiske diktator gør 17. september til national helligdag. Den kontroversielle udnævnelse anses som et forsøg på at splitte den hviderussiske opposition fra dens mange polske støtter. Foto: Piotr Lapinski, LAPP FOTO.

MINSK: Regimet i Hviderusland har gjort den 17. september til national helligdag, for at hylde russernes angreb på Polen og invasionen i 1939.


Hviderusland har udråbt den 17. september som ny national helligdag i landet. Det sker for at hylde årsdagen for Sovjetunionens invasion og besættelse af Polen i 1939 – og dermed ophævelsen af Riga-traktaten fra 1921.

Invasionen fra øst og vest i 1939 skete efter en aftale mellem Nazityskland og Sovjetunionen. De to ville dele Polen mellem sig ved Anden Verdenskrigs begyndelse.

Angreb på Polen

Den nye helligdag skal ses som et led i den hviderussiske diktator Aleksander Lukashenkos indædte kamp mod Polen. Han er utilfreds med at Polen støtter den hviderussiske opposition. I forvejen har Polen og Hviderusland udvist hinandens diplomater. Ledende personligheder i det polske mindretal i Hviderusland har været fængslet, men er blevet løsladt efter markant internationalt pres.

Sovjetunionen forklarede dengang handlingen med, at invasionen var nødvendig for at beskytte ”brødre og søstre i det vestlige Ukraine og i den vestlige del af Hviderusland”. Det er udlægning af historien som Rusland atter har taget til sig. I 2015 sagde Ruslands ambassadør i Polen, at den sovjetiske besættelse af det østlige Polen simpelthen var en selvforsvar. I virkeligheden var delingen aftalt, ligesom det var aftalt at såvel tyskere som russere skulle udslette den polske elite, så de to aggressorer kunne dele Polen mellem sig i al fremtid.

En provokation med baggrund

Den hviderussiske diktators udnævnelse af 17. september som helligdag er en provokation der har sat sindene i kog. Men med hviderussiske briller kan det give mening at fremhæve datoen. Hviderusland og Ukraine mistede store landområder til Sovjetunionen og Polen efter det russiske nederlag til polakkerne i 1920. Det blev slået fast i Riga-traktaten året efter – eller Riga freden som den foreløbige afslutning på krigene mellem Polen og Rusland.

Aftalen blev brudt eller ophæve, da Sovjetunionen angreb Polen den 17. september 1939 – og som aftalt: 16 dage efter det tyske angreb på Polen i Gdansk – dengang Danzig.

Det skønnes at Anden Verdenskrig kostede 2 millioner hviderussiske liv.

EKSTERNT LINK: Riga-freden i 1921

Flere nyheder om og fra Polen på dansk? Vi har ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.