Hviderussere: EU har ikke gjort noget i ti måneder

Hviderussere Polen
Den hviderussiske præsidentkandidat Swiatlana Cichanouska under et besøg i Warszawa med den polske statsminister Mateusz Morawiecki. Hviderusserne er glade for den polske støtte, men skuffet over at EU har været passive i ti måneder. Foto: Krystian Maj.

WARSZAWA: Hviderussere er glade for polsk og litauisk støtte, men er skuffede over at EU intet har gjort for at bekæmpe diktaturet i Hviderusland.


Hviderussere er utilfredse. EU-ledere holder mandag aften møde om sanktioner efter kapringen af et Ryanair fly, der blev tvunget til at foretage en såkaldt nødlanding i Minsk søndag. Formålet var at arrestere en oppositionsredaktør og hans kæreste. Det lykkedes. De står begge til dødsstraf i Hviderusland.

Hviderusserne er oprørte, og håber på at EU endelig vil træde i karakter. På et pressemøde i Warszawa mandag middag sagde lederen af det Hviderussiske Hus i byen, Aleś Zarembiuk:

Hviderussere skuffede over EU

– Vi er meget skuffede over, at der ikke er nogen hjælp fra EU efter 10 måneder. Jeg taler ikke om MEP’er – fra Polen og Litauen – for de er aktive. Men hundredtusinder af mennesker venter på denne hjælp, sagde Aleś Zarembiuk for kort tid siden.

– Vi har brug for støtte og en stærk international koalition indtil vi har vundet – indtil Hviderusland er en normal partner for polakker, litauere, lettere og andre. Vi ønsker inderligt, at det ikke kun bliver ved ord og nye fine erklæringer denne gang. Hviderussere er trætte. Men de regner stadig med Vesten, selvom bureaukratiet ikke altid gør det muligt at reagere hurtigt, sagde lederen af det Hviderussiske Hus i Warszawa, som er kendt som centrum for modstanden mod regimet i Minsk.

LÆS OGSÅ DR: Statsterrorisme og flykapring: EU-ledere raser

Tak for stor støtte fra Polen

– Vi er også meget taknemmelige over for polakkerne, der støttede os i løbet af disse 10 måneder, vi takker regeringen og de politiske partier, der støtter os som en enhed til trods for deres egne interne uenigheder og splittelse, sagde Aleś Zarembiuk.

– Witek Ashurak (hviderussisk redaktør, red.) døde sidste fredag ​​i et fængsel. Nu har vi denne flysituation. Jeg er overbevist om, at hvis piloten nægtede – han var kun få minutter fra grænsen – så ville de begynde at skyde. Efter i går er det ikke kun vores problem, sagde Zarembiuk.

Efterretningskilder i Polen bakker denne påstand op, da kontroltårnet i Minsk skulle have sagt at en nedskydning ville ske, hvis ikke piloten landede i Minsk. Flyet var på vej til Vilnius i Litauen fra Grækenland. Ryanair flyet blev fulgt af et hviderussisk jagerfly og en kamphelikopter.

Sanktioner mod Rusland

– Sanktioner skal også rettes mod Moskva, der støtter dette regime. De er hadet af hviderusserne, sagde lederen af den hviderussiske ”ambassade” i Polen Aleś Zarembiuk mandag.

LINK: Hvideruslands Hus i Warszawa

Krisen i Hviderusland, som Danmark efter oppositionens ønske har valgt at omdøbe til det engelske navn Belarus, begyndte for ti måneder siden, da den hviderussiske diktator ikke ville anerkende resultatet af præsidentvalget.

Flere polske nyheder på dansk? Vi har ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.