Ikke flertal for en særafgift på de frie medier

frie medier i polen afgift skat
Der var sort skærm på de polske medier hele onsdag. Det skete i protest mod planerne om en ny medieskat. Men forslaget bliver ikke vedtaget, da der ikke er flertal i det polske parlament. Den polske regeringskoalition er ramt af intern uenighed. Foto: TVN.

WARSZAWA: De polske medier slipper i første omgang med skrækken. Regeringen har ikke flertal for sit forslag om afgift på frie medier.


Den polske Kaczynski-regering kommer til at opgive planen om at indfører en afgift på annonceindtægter hos de frie medier i Polen. Ifølge forslaget, skulle de polske medier pålægges en afgift på mellem 2 og 23 procent, alt efter omsætning og formål.

Frie medier i sort

Onsdag i denne uge, gik de frie polske medier i sort hele dagen, i protest mod regeringens særlige afgift rettet mod medier. Der var sort skærm i 24 timer i protest.

Kaczynski-regeringen beskyldes for at ville udsulte og lukke de frie kritiske medier. Det sker på et tidspunkt hvor medierne i forvejen er nødlidende. Den verserende corona-pandemi har givet medier verden over store økonomiske problemer, på grund af svigtende indtægter.

LÆS OGSÅ: Polske frie medier i sort i 24 timers protest

Gowin siger nej

Men der er ikke flertal for den nye medielov. Jaroslaw Gowin, der repræsenterer den ene af de tre parter i Forenet Højre koalitionsregeringen, vil ikke stemme for. Og selv om han har rod i sit eget parti, hvor flere medlemmer netop er ekskluderet og ventes at stemme som Kaczynski og PiS-partiet, så er der alligevel ikke flertal for forslaget.

Dette er dog endnu ikke erkendt af den polske regering.

Jaroslaw Gowin er tidligere medlem af Tusk-regeringen, og vedholdende forlydende hævder, at Gowin og Donald Tusk netop har mødt hinanden i Warszawa. (Artiklen fortsættes efter billedet).

frie medier i protest
Teksten man mødte onsdag, når man søgte nyheder på de frie polske medier onsdag.

Frie medier i EU

I Europa-Parlamentet har planerne om den nye polske medieskat også udløst reaktioner og protester. Medlemmerne vil have debat om den nye medieskat, som EU også anser som et angreb på regeringens modstandere. Men det preller helt af på den polske statsminister.

– Projekter, der kommer fra Bruxelles, er et resultat af en bestemt ideologisk tanke, der er dominerende blandt de liberale og venstreorienterede eliter i vestlige lande – eller rettere sagt; eurokrater, siger Mateusz Morawiecki.

Polen er nummer 62 i verden på pressefrihedsindekset, og er styrtdykket siden 2015.

EKSTERNT LINK: World Press Freedom Index 2020

Støt et frit dansk medie om Polen. Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Vi har ingen vaccinationer mod fordomme, men oplysning og kendskab er efter vores opfattelse, den bedste vaccine mod det fænomen. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, VISA, MASTER og andre anerkendte og sikre betalingsformer.