INDBLIK: Polen kan ikke give Leopard-kampvogne til Ukraine

Leopard-kampvogne
Polens præsident Andrzej Duda besøger en kirkegård i Ukraine, sammen med den ukrainske præsident. Foto: Jakub Szymczyk/KPRP.

KØBENHAVN: Onsdag meddelte præsidenten at Polen vil give Leopard-kampvogne til Ukraine. Problemet er bare, at det kan Polen ikke.


Talen om Leopard-kampvogne til Ukraine har rumlet i flere dage i Polen. Onsdag sagde præsident Andrzej Duda så under et besøg i Kiev, at Polen vil sende Leopard-tanks til Ukraine. Det har trukket overskrifter internationalt, også i Danmark. Men der er bare et problem. Det kan Polen ikke gøre alene. Og det er der to grunde til. Først skal der være enighed i NATO om leveringen på forsvarsminister niveau. Derudover skal initiativet godkendes af den tyske producent. Før det er sket, kan Polen ikke give Ukraine en eneste kampvogn. Men løftet presser NATO yderligere.

Flere lande har tilbudt

Tidligere chef for den polske hærs generalstab, general Mieczyslaw Gocul, siger til onet:

– Jeg går ind for at Ukraine skal have kampvognene. Dette er i Polens og i Vestens interesse. Men beslutningen skal koordineres inden for NATO og aftales med Tyskland, fordi de har solgte os kampvognene, siger generalen.

Den polske hær har 249 Leopard kampvogne af typen A4 og A5, og Leopard-kampvogne anses generelt for at være de mest effektive i verden. Spanien, Danmark og Finland har for længst meddelt, at landene gerne vil give Leopard kampvogne til Ukraine, men det var den polske præsident der trak overskrifterne.

– Hvis alle de lande, der har disse kampvogne, går med til at overdrage nogle få enheder til Ukraine, så ville det give mening, siger general Waldemar Skrzypczak. Sagen kræver dog stadig en aftale mellem NATO’s forsvarsministre, understreger han.

(Artiklen fortsætter under klippet fra Lviv)

Leopard-kampvogne? – tidligst 20 januar

Enhver beslutning om kampvogne og andet udstyr til Ukraine, kan tidligst forventes den 20. januar efter et møde mellem repræsentanter for den vestlige koalition, der støtter Ukraine på den amerikanske militærbase i Ramstein i Tyskland.

Det fremgår også af den polske præsident Andrzej Dudas tale i Lviv, at overdragelsen skal ske i samarbejde med NATO. Ved at meddele Polens donation af Leopard-kampvogne nu, opnår Duda anerkendelse og mod overfor Rusland og NATO. Sagen presser også Tyskland yderligere, da den polske regering til valgkampen godt kan bruge flere argumenter mod tyskerne, der får skylden for at EU har stoppet pengestrømmen til Polen. Kaczynski-regeringen har også krævet krigsskadeserstatning fra Tyskland.

Der er ingen tvivl om, at budskabet fra den polske præsident ikke er koordineret med de øvrige NATO-medlemmer.

Udstyr på vej

Onsdag ankom over 500 militære Bradley og Palidin køretøjer til Vlissingen i det sydlige Holland fra USA – 1.275 enheder i alt. De bliver nu transporteret til Polen og Litauen, og skal være med til at styrke NATO’s østlige flanke.

Hvis Polen giver alle sine Leopard-kampvogne, står landet uden kampvogne. Der er godt nok indkøbt nye kampvogne, men de er først leveret i 2026.

Polens præsident fik med sin udtalelse, sendt et stærkt signal, og har sat NATO og EU-partnere under fornyet pres. I Berlin og Paris er man tilbageholdende, og er bange for at involvere NATO direkte i krigen i Ukraine.

Tidligst den 20. januar ved vi om Polen og andre lande, får mulighed for at sende Leopard-kampvogne til Ukraine. Men den beslutning tages ikke i Warszawa.