Ingen kultur penge til Nobel prisvinder fra minister

Polens Nobelpris vinder i litteratur - Olga Tokarczuk samt hendes hjemby og region, har ikke fået del i de polske litteraturpenge, der netop er uddelt af Polens kulturminister. Arkivfoto.

WARSZAWA: Der er givet litteratur-penge fra Polens kulturminister til en selvbiografi af tidligere Smolensk forsvarsminister Antoni Macierewicz og til udgivelser om den tidligere pave. Men hverken til Nobelpris vinderen i litteratur, hendes hjemby eller region.


Kulturministerens uddeling af kulturstøtte, har endnu engang sat sindene i kog i Polen. Et katolsk forlag, der står bag udgivelsen af en selvbiografi af tidligere forsvarsminister Antoni Macierewicz, har fået en stor del af de polske litteraturpenge. Den tidligere forsvarsminister er mest kendt for hans job som chef for Smolensk-kommissionen, der er nedsat for at finde en anden forklaring end de faktiske omstændigheder ved Smolensk ulykken for 10 år siden til april. Han er i en bogudgivelse blevet afsløret i at have stærke relationer til den kriminelle underverden og Moskva.

Intet til Wroclaw og Olga

Det har dog vakt størst vrede, at Polens nykårede Nobelpris vinder i litteratur, Olga Tokarczuk, ikke får del i de polske litteraturpenge. Hun står blandt andet bag en ny litteratur festival, som ikke modtager penge, trods ansøgning og mange stærke anbefalinger. Forfatteren har offentlig kritiseret regeringen, og ingen af de projekter hun er involveret i, har fået penge af Kulturministeriet.

Olga Tokarczuk er fra Wroclaw, og selv om byen er UNESCO litteratur by i år, så er der heller ingen statspenge til den vigtige markering fra kulturministeren. Krakow har samme status som UNESCO-by, og har modtaget 120.000 zloty til formålet.

Der er delt ud med rund hånd til hele landet af kulturpengene, men til regeringsvenlige organisationer og formål. Ikke en eneste ansøgning fra Wroclaw og denne region, er blevet imødekommet af den polske kulturminister, skriver flere polske medier onsdag.

Der kan klages over kulturministerens fordeling af litteratur-penge frem til den 27. februar.