Ingen spor af sprængstoffer i Smolensk ulykken

Vraget_af_den_polske_præsidents_fly_der_styrtede_ned_i_Smolensk_Rusland_0

Vraget af den polske præsidents fly ved Smolensk den 10. april 2010. Arkivfoto.


WARSZAWA: Polens militære chefanklager bekræfter nu, at der ikke er fundet sprængstoffer i flyvraget fra Smolensk ulykken.


Der blev ikke fundet sprængstoffer i vraget af præsidentens fly, der styrtede ned ved Smolensk den 10. april 2010, hvor samtlige 96 ombordværende omkom. Det fastslår den militære anklager på et pressemøde.

– Der er ikke fundet eksplosive materialer på vragdelene fra flyet, sagde oberst Ireneusz Szelag på et pressemøde.

254 prøver

Szelag oplyste, at der er taget i alt 254 prøver i Rusland i december sidste år. De 134 blev taget fra vraget, og de 124 øvrige blev taget på nedstyrtningsstedet i Smolensk.

Prøverne er analyseret af det centrale politi-laboratorium i Warszawa.

– Det er særlige enheder der har testet prøverne, sagde obersten.

Fyret for påstand

I oktober sagde chefredaktør for det polske dagblad Rzeczpospolita ellers, at der var fundet spor af sprængstoffet TNT i flyvraget, og redaktøren blev afskediget efter at historien havde fundet vej til avisens forside.

Afviser resultatet

På et pressemøde efter oplysningerne om at der ikke er fundet sprængstoffer, tilbageviste oppositionslederen Jaroslaw Kaczynski, konklusionerne.

– Det er en hidtil uset forbrydelse, og et mord på 96 mennesker, sagde Kaczynski. Det var hans tvillingbror, præsident Lech Kaczynski, der var blandt de omkomne.

Stadig et polsk-russisk problem

Smolensk ulykken har givet mange ridser i lakken i det polsk-russiske forhold. De russiske myndigheder afviser at udleveret vraget, før de officielle undersøgelser i Polen er afsluttet.

Polens udenrigsminister Radek Sikorski har bedt EU om hjælp i sagen.

Demonstrationer

Jaroslaw Kaczynski deltager hver måned den 10., i en demonstration foran præsidentpaladset i Warszawa, hvor han kræver en ny international undersøgelse af ulykken. Kaczynski mener ikke, at sandheden om ulykken er kommet frem.