Ingen udsigt til udlevering af Smolensk flyvrag

smolensk_10_apr_2010_rusland_polen_praesident

Vraget af præsidentens fly fra Smolensk ulykken der styrede ind i et træ den 10. april 2010 er fortsat i Rusland. Og der er ingen udsigt til at det kommer til Polen foreløbig. Arkivfoto.


WARSZAWA: Polens nye teorier og undersøgelser om Smolensk-ulykken, betyder at Rusland ikke kan sætte dato for hvornår flyvraget kan sendes tilbage.


Den russiske ambassadør i Polen, Sergey Andreyev siger til polske wp.pl, at Rusland ikke vil returnere flyvraget fra Smolensk-ulykken i 2010, før Polen acceptere de officielle russiske undersøgelser.

Slut for et år siden

Ambassadøren siger, at selv om Smolensk efterforskningen blev afsluttet fra russisk side for et år siden, så betyder de nye polske teorier og tvivlen om rapporten, at russerne må genoptage undersøgelserne indtil sagen er afsluttet.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Berlin biograf aflyser event med Smolensk

Beholder vrag

Direkte adspurgt om Rusland vil beholde Smolensk vraget indtil Polen har accepteret den russiske rapport om forløbet, siger ambassadøren:

– Rusland vil beholde beviserne indtil der er klarhed over alle de spørgsmål som den polske side rejser.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Rusland kræver bevis for nye Smolensk anklager

Vigtigste politiske sag

Smolensk sagen er den vigtigste politiske sag i Polen lige nu, da den har topprioritet for Polens stærke mand, partiformand Jaroslaw Kaczynski. Hans tvillingbror præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker omkom ved den ulykke i tæt tåge på en nedlagt militær flyveplads i Rusland for seks år siden.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Ny regering genoptager sag om Smolensk flystyrt

Ny undersøgelse

Polens stærke mand har vedholdende krævet en ny undersøgelse af omstændighederne, da han mener at alt andet end menneskelige fejl og dårligt vejr er årsagen til ulykken. Der har været talt om sammensværgelser mellem Vladimir Putin og Polens tidligere statsminister Donald Tusk. Da Kaczynskis nye regering trådte til sidste år, blev der nedsat en ny kommission til at finde nye årsager. En af fire uvildige eksperter i en kommission for det nye undersøgelsesudvalg, er danskeren Glenn Jørgensen.

Graver lig op

En af konsekvenser af den nye kommissions arbejde er, at samtlige tilbageværende 83 lig fra ulykken, skal graves op til nye obduktion for at finde spor af sprængstoffer og andet, der skal bevise at der var tale om et attentat.

Den katolske kirke har taget afstand fra forstyrrelsen af gravfreden, og mindst 200 af de efterladte har også krævet gravfred. Flere har varslet fysisk modstand og demonstrationer på kirkegårdene.

Den afdøde præsident Lech Kaczynski og hans hustru var de første der blev gravet op.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Lech Kaczynskis lig bliver gravet op først

To danske retsmedicinere har deltaget i arbejdet med præsidentparret, og på den baggrund har man fundet ud af, at de officielle forklaringer på hvordan flyet landede, ikke er rigtige i de polske og russiske rapporter.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: To danskere med i obduktion af præsident

Sagen om Smolensk ulykken vil ingen ende tage. Den bliver formentlig også et tema i den polske valgkamp om tre år.