Interessen for euroen falder markant i Polen

  Det har lange udsigter, før polakkerne får penge med euro-symbolet på, hvis man skal tro meningsmålingerne. Foto: EU.


  WARSZAWA: Den økonomiske uro i Grækenland og flere andre lande indenfor euro-zonen har ændret polakkernes positive syn på den fælles valuta.


  Andelen af polakker, der ønsker, at landet skal tilslutte sig den fælles valuta, euro, er faldet markant.

  I april 2009 støttede 55,2 procent af polakkerne, at Polen skulle indføre euroen. Et år senere er andelen af euro-tilhængere faldet med over ti procent til 42,2 procent.

  Det fremgår af en rapport fra Institut for Markedsøkonomi ved Warzaw School of Economics.

  Færre for hurtig euro-intro

  Af de polakker, der har deltaget i undersøgelse, giver kun 11 procent udtryk for, at de gerne ser euroen introduceret ‘så hurtigt som muligt’.

  Det er en halvering i forhold til for et år siden.

  Ikke 2012

  Den polske regerings oprindelige plan var, at landet skulle indtræde i euroen i 2012. Sidste år måtte den dog erkende, at 2015 er et mere realistisk tidspunkt.

  Euroen er ikke en prioritet

  På en pressekonference torsdag sagde premierminister Donald Tusk ifølge flere medier, at regeringen ikke “prioriterer” at få Polen med i euroen.

  – Vi må holde øje med, hav der sker i Sydeuropa. Vi må beskytte Polen mod effekterne af den græske krise. – Så må vi vende tilbage til spørgsmålet om euroen senere, sagde den polske regeringsleder Donald Tusk ifølge Bloomberg Businessweek.

  Zlotyen falder

  Polens nuværende valuta, zlotyen, er ikke upåvirket af den økonomiske uro i flere europæiske lande.

  I den seneste tid er kursen på zloty faldet i forhold til en række andre valutaer, blandt danske kroner. For en måned siden skulle man betale 194,11 kroner for 100 zloty, mens kursen i går var nede i 179,43.

  Problem med udlandslån

  Økonomen Marek Zuber siger til Polskie Radio, at faldet i valutakursen ikke er noget problem for den stærke polske økonomi.

  Derimod kan polakker, der har lånt penge i udenlandsk valuta komme i problemer, fordi de skal bruge flere zloty, når de skal betale afdrag på deres lån.