Intern uenighed i regeringen om ny pensionsreform

  Tusk_og_Pawlak_27_sept_2011

  Lederen af det polske Bondeparti (PSL) Waldemar Pawlak sammen med statsminister Donald Tusk.


  WARSZAWA: Regeringens støtteparti vil ikke tilslutte sig kravet om pensionsalder på 67 år for alle, men søger kompromis.


  Statsminister Donald Tusk og hans regeringsparti, Borgernes Platform (PO), får næppe sin planlagte pensionsreform igennem parlamentet. Støttepartiet, det polske Bondeparti (PSL), vil ikke acceptere pensionsalderen på 67 år for alle polakker, som regeringen har foreslået.

  Muligt kompromis

  Vicestatsminister, og leder af Bondepartiet, Waldemar Pawlak siger, at selv om der ikke er indgået nogle aftaler endnu, så vil støttepartiet ikke afvise et kompromis i sagen.

  – Erfaringerne fra de seneste fire år viser, at et kompromis er muligt,” sagde han til polsk TVP.

  Regeringen og støttepartiet havde eller aftalt et fælles pressemøde i tirsdags, for at præsentere planerne om at hæve pensionsalderen for både mænd og kvinder til 67 år. Men efter pres fra støttepartiet, blev mødet udsat.

  Særordninger nødvendig

  PSL vil have særordninger for kvinder der har passet børn, og en lavere pensionsalder alle som ønsker det, mod at pensionsudbetalingerne bliver lavere. Begge krav har Donald Tusk indtil videre afvist, men er formentlig tvunget til at finde et kompromis, for at bevare regeringsmagten.

  Flugt fra PO

  Flere medlemmer fra regeringspartiet har valgt at skifte til Palikot-bevægelsen, og det betyder, at Tusk nu kun har et flertal på tre medlemmer, når bondepartiets stemmer er talt med.

  Waldemar Pawlak vil ikke svare direkte på, om uenigheden kan betyde en ende for koalitionsregeringen.

  Regeringskrise?

  – Det er ikke spørgsmål om aftalerne mellem koalitionspartnere. Det her er en alvorlig beslutning, som har stor betydning for mange polakker.

  Jeg er glad for, at vi får denne debat, siger den polske vicestatsminister.

  – Vi har holdt fast i samarbejdet, og trods mening forskelle, så kan vi godt kommunikere. Det giver håb om at finde en god løsning, tilføjede han.

  Nej til forhøjelse

  Oppositionspartierne Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) og Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD) har begge afvist at stemme for en forhøjelse af pensionsalderen.