International boykot af EM 2012 fodbold i Ukraine

EPP_Summit_March_2011Tymoshenko_2_polennu

Den fængslede oppositionsleder Julia Timosjenko har fået tæsk i fængslet i Ukraine. Nu truer flere statledere med at boykotte EM 2012 i Ukraine. Foto: EEC.


BERLIN: Tysklands forbundskansler og Europa-Kommissionens formand vil boykotte EM 2012 i Ukraine.


Overgrebene i Ukraine på den fængslede oppositionsleder Julia Timosjenko, har nu fået flere statsledere til at boykotte EM 2012 i fodbold i Ukraine, hvis ikke den 52-årige tidligere regeringsleder løslades inden.

Tysk fordømmelse

Det var den tyske kansler Merkel der satte gang i debatten, ved at meddele tysk boykot af Ukraine til sommer. Siden har Europakommissionens formand Jose Barroso og andre fulgt trop.

Tre vagter gav tæsk

Julia Timosjenko og hendes advokat siger, at tre vagter har slået hende i maven og har drejet arme og ben om på hende. Hun lider af invaliderende rygsmerter, som hun nægter lokale læger at behandle, fordi hun frygter, at de vil gøre smerterne endnu værre, siger hendes familie.

Frygter for hendes liv

– Jeg frygter de kan finde på at slå hende ihjel næste gang, siger hendes advokat til DR Deadline.

Timosjenko sidder fængslet, dømt for magtmisbrug, da hun var chef for gasselskabet United Energy Systems of Ukraine. Fængslingen er fordømt internationalt, og Ukraine anklages for at dommen mod hende er politisk motiverede.

Tysk kritik af EM-værter

Tyskland har været førende blandt landene i EU med kritik af Ukraine på grund af Timosjenkos. Den tyske regering har tilbudt at behandle hende for rygsmerter i Berlin, men styret i Kiev har afvist tilbuddet.

Dansk parti kræver boykot

Det Konservative Folkeparti kræver også, at den danske regering boykotter EM slutrunden i Ukraine, og tidligere mandag, var Danmarks største parti, Venstre af samme opfattelse, men frafaldt senere mandag støtten til den konservative opfordring om boykot.

EM 2012 slutrunden i fodbold spilles i Polen og Ukraine.

Polen som mægler

Overgrebene på den ukrainske oppositionsleder er et slag i ansigtet på Polen, der bl.a. gennem sit EU-formandskab sidste år, og siden hen, har forsøgt at skabe bedre dialog mellem Ukraine og især Tyskland.

Presset på Kiev om løsladelse af oppositions lederen, vil formentlig stige i takt med, at vi nærmere os EM 2012 slutrunden i Polen og Ukraine.