International kritik på vej af Polens regering

  International_kritik_fra_venedig_kommissionen_på_vej_af_regering_i_Polen_2

  Formanden for Venedig-kommissionen Gianni Buquicchio (th) holdt blandt andet et møde med Polens præsident Andrzej Duda (tv) under besøget i februar. Mødet trak ud fra en halv til næsten to timer, og præsidentens talsmand kaldte det efterfølgende for et rigtigt godt og indholdsrigt møde mellem to jurister. Foto: Andrzej Hrechorowicz.


  WARSZAWA: Et udkast til den internationale rapport, som EU og USA venter på om udviklingen i Polen, er blevet lækket til en polsk avis.


  – Højesteret er blevet blokeret, og det strider imod grundlæggende demokratiske værdier. Regeringen har ikke lov til at undlade at følge dommene fra Højesteret.

  – Demokrati kan ikke reduceres til, at flertallet styrer. Flertals-styret er begrænset af Grundloven og af rets-systemet.

  Denne kritik af Polens ny-valgte regering er blandt andet at læse i et lækket udkast fra Venedig-kommissionen, som Polens største dagblad Gazeta Wyborcza er kommet i besiddelse af.

  Inviteret af polsk regering

  Venedig-kommissionen besøgte tidligere på måneden Polen for at give sin vurdering af det polske regeringsparti Lov og Retfærdigheds (PiS) strid med Polens Højesteret.

  Det var Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski, der på opfordring fra EU-kommissær Frans Timmermans inviterede Venedig-kommissionen, og Polens regering har tidligere sagt, at vurderingen fra kommissionen vil blive taget meget alvorligt fra den polske regerings side.

  EU og USA venter på rapport

  Både EU og USA venter på rapporten fra Venedig-kommissionen, som hører under Europarådet, og som fungerer som en demokratisk vagthund for landene i Europa.

  EU-kommissionen indledte i januar en overvågnings-procedure af den demokratiske udvikling i Polen, og her vil Venedig-kommissionens rapport blive anvendt som en tungtvejende vurdering.

  Også USA’ udenrigsminister John Kerry lagde under sit møde med Polens udenrigsminister midt i februar vægt på, at USA regner med, at Polen samarbejder med og følger anbefalingerne fra Venedig-kommissionen og EU-kommissionen.

  Regering vil analysere udkast

  Det er foreløbig kun et udkast til rapporten, som er blevet lækket, samtidig med at udkastet er blevet sendt til Polens regering. Den endelige rapport vil blive fremlagt af Venedig-kommissionen den 12. marts.

  Polens statsminister Beata Szydlo sagde lørdag, at regeringen vil analysere udkastet grundigt, og hun kommenterede samtidig lækket af rapporten.

  – Jeg mener, at lækket til pressen viser de virkelige intentioner fra dem, der forsøger at eskalere dårlige følelser og ikke reflekterer over indholdet i sagen, sagde Szydlo i et interview med de konservative og religiøse medier Radio Maryja og TV Trwam lørdag.

  Strid med Højesteret

  Regeringspartiet Lov og Retfærdigheds (PiS) strid med Højesteret i Polen begyndte, da præsident Duda nægtede at indsætte fem Højesteretsdommere i november, som det tidligere parlament havde valgt.

  Senere valgte det nye parlament fem nye dommere og vedtog en ny lov om, hvordan Højesteret kan afsige domme. Formanden for Højesteret har nægtet at lade tre af de nye dommere begynde at arbejde og nægter at anerkende den ny lov om Højesteret, og retten er derfor ude af stand til at fungere i øjeblikket.

  Ansvar for Grundloven

  Højesteret i Polen tager stilling til om love er i overensstemmelse med Grundloven, men fører ikke almindelige sager, der er anket fra landsretten. Den svarer derfor ikke helt til Højesteret, som vi kender det i Danmark, men er nærmere en forfatningsdomstol.