Internationale medier: Retsligt kaos i Polen

Mens danske medier er tilbageholdende med dækningen af konflikterne i Polen, så betegner en lang række internationale medier situationen i Polen som et regulært retsligt kaos. Det sker efter at præsident Andrzej Duda for anden gang, og trods anklagemyndighedens anbefalinger, har benådet to tidligere ministre og partikammerater fra PiS. Grafik: PAP.

KØBENHAVN: Internationale medier betegner situationen efter præsidentens benådninger af to partikammerater, som et retsligt kaos.


Polen er ramt af et retsligt kaos. Det skriver flere internationale medier, efter at to kriminelle tidligere ministre og partikammerater til præsidenten, er blevet løsladt og benådet af præsidenten efter en meget uskøn proces.

(Fortsættes under)

Politico skriver, at præsidenten “gjorde comeback” ved at benåde begge politikere. “Benådningen er et betydeligt nederlag for den polske præsident, som oprindeligt hævdede, at den tidligere benådning i 2015 var tilstrækkelig til at friholde Mariusz Kamiński og Maciej Wąsik for straf”.

Politico

Politico skriver at det var pres fra Lov og Retfærdighedspartiets ledere, der fik præsidenten til at trodse anklagemyndigheden og justitsministerens anbefalinger.

The Guardian 

– Tvisten om situationen for Kamiński og Wąsik (de to benådede og dømte ministre, red.) fremhæver det retslige kaos Polen befinder sig i, og de ændringer, som PiS har indført i retssystemet – hvoraf mange er blevet fundet ulovlige af polske og europæiske dommere – resulterer i juridisk dualisme, skriver avisen.

Reuters

Reuters betegner præsident Andrzej Duda som en PiS-allieret. “Han vurderede, at han ved at bruge benådningsloven, gjorde som man forventede af ham i største oppositionsparti.”

Le Monde

Le Monde skriver, at præsidenten besluttede at give benådningerne, til trods for udtalelserne fra anklagemyndigheden.

Tagesspiegel

Tyske Tagesspiegel skriver, at “striden om to fængslede PiS-politikere i Polen går ind i næste fase.”

Retsligt kaos – med rødder til 2007

Byretten i Warszawa idømte den 20. december 2023 Mariusz Kamiński og Maciej Wąsik to års fængsel for kriminelle handlinger i 2007, men de var ansvarlig for der polske sikkerhedstjenester. Allerede i 2015 benådede præsident Duda de to, men en domstol erklærede benådningen for ugyldig. De to har været ministre under PiS-regeringen, og der ventes nye sager mod de to der omfatter tiden efter 2015.

Retsligt kaos eller ej! Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med et engangsbidrag på
DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00.

Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.