Internationale valgobservatører er fortsat ikke akkrediteret

Blandt de internationale observatører til søndagens valg i Polen, er danske Silba der sammen med andre europæiske NGO’er, fortsat ikke har modtaget deres akkreditering. Foto: Silba.

WARSZAWA: Internationale valgobservatører til søndagen valg, har endnu ikke modtaget akkreditering. Danskere er blandt de ventende.


Internationale valgobservatører har fortsat ikke modtaget deres akkrediteringer til deltagelsen i søndagens parlamentsvalg og folkeafstemninger.

Udenrigsministeriet og den nationale valgkommission har kun akkrediteret observatører fra OSCE/ODIHR fra og Europarådet. Der er ingen officielle forklaringer på, hvorfor andre internationale observatørorganisationer endnu ikke er blevet akkrediteret. Flere forsøg på kontakt fra det frie polske medie Wirtualna Polska til Udenrigsministeriet har været forgæves. Uden akkreditering kan observatører ikke udføre deres opgaver på søndag.

Danskere med som internationale valgobservatører

Der er mindre end to dage tilbage til folketingsvalget. 120 internationale valgobservatører, der repræsentanter for anerkendte organisationer fra Danmark, Sverige, Tyskland, Ungarn, Estland og Italien, er i Warszawa og har i månedsvis forberedt sig på at observere valgdagens forløb. Ingen af ​​disse organisationer har dog indtil videre modtaget akkreditering fra den nationale valgkommission eller fra Udenrigsministeriet. Fra dansk side deltager SILBA som har fulgt de seneste polske valg.

(Fortsættes under)

Krænkelse af aftale

Afvisning af akkreditering til internationale observatører ville udgøre en krænkelse af etableret praksis i OSCE-deltagerlandene og ville være i strid med paragraf 8 i OSCE’s Københavnsdokument fra 1991, som Polen og alle europæiske lande har underskrevet.

Repræsentanterne for EPDE, AGORA, SILBA, SILC, EDDA og ERASMUS har skrevet til det nationale valgkontor, for at få akkrediteringen omgående.