Investorenes frygt for Polens gæld presser zlotyen

  Jacek_Rostowski_prøver_at_tage_presset_af_zlotyen

  Polen kurerer en forkølelse, så den ikke udvikler sig til den lungebetændelse, der har ramt andre lande i Europa, siger finansminister Jacek Rostowski. Foto mf.gov.pl


  WARSZAWA: Den polske zloty er under pres. Investorerne frygter, at landets offentlige gæld og underskud er ude af kontrol. Finansminister Jacek Rostowski prøver at berolige markedet.


  Polens finansminister Jacek Rostowski har i en erklæring fastslået, at landets offentlige gæld og underskud er alvorligt, men ikke kritisk.

  Ministerens ord har ikke kunnet forhindre den polske zloty i at falde.

  Fald i forhold til euro og dollars

  I løbet af den seneste uge er Polens valuta blevet mindre værd i forhold til danske kroner, euro, US dollars og schweiziske franc, som mange polakker har lånt penge i til at financiere deres bolig.

  Faldet i forhold til dollar har siden mandag i sidste uge været på næsten otte procent.

  Ros til andre lande

  Finansavisen Financial Times skriver, at Polens problem er, at regeringen ikke har grebet håndfast nok ind for at få styr på den offentlige gæld og underskuddet på de offentlige finanser.

  Avisen citerer den østriske bank Erste Bank, der roser lande som Tjekkiet, Rumænien og Slovakiet for ambisiøse planer for at få styr på økonomien i 2011.

  For svag medicin

  Landenes opskrift er en blanding af skattestigninger og nedskæringer på budgettet.

  Polen har valgt at bruge samme mikstur, men medicinen er ikke kraftig nok, mener Erste Bank.

  Problemer i mellemklassen

  Finansminister Jacek Rostowski påpeger, at Polens problemer er langt mindre end de er i lande som Grækenland, Irland, Portugal og Spanien.

  I en artikel i avisen Gazeta Wyborcza skriver han, at Polen ligger i mellemklassen, når det gælder økonomiske udfordringer.

  Han forventer, at regeringens tiltag vil betyde, at underskuddet er faldet fra 7,2 procent af bruttonatinalproduktet i 2010 til tre procent af BNP i 2013.