Jaroslaw Kaczynski er taget på to ugers ferie

Jaroslaw Kaczynski indlagt
Jaroslaw Kaczynski vil stoppe sine politiske modstandere gennem beskyldninger om samarbejde med Moskva fra 2007. Ser man længere tilbage, har Kaczynski-familien stærke og kritisable bånd til kommunismen og til Moskva, dengang landet blev styret derfra. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.

WARSZAWA: Midt i et stort indenrigs- og udenrigspolitiske kaos er partiformand og vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski taget på ferie.


Polens ”stærke” mand, partiformand for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) og vicestatsminister for sikkerhed, Jaroslaw Kaczynski, er taget på ferie.

Det sker midt i den største regeringskrise og i det der betegnes, som den største indenrigs- og udenrigspolitiske krise i Polen siden kommunismens kollaps i juni 1989.

Kaotisk uge

I denne uge lykkedes det Kaczynski at fyre sin koalitionspartner som vicestatsminister; Jaroslaw Gowin. Dagen efter blev koalitionen sprængt, og Gowin og hans folk – eller i al fald de fleste – er ikke længere parlamentarisk grundlag for regeringen. Dermed er flertallet væk.

Efter en forfatningsstridig afstemning, lykkedes det også Jaroslaw Kaczynski at vedtage en ny medielov, der skal stoppe den stærke og indflydelsesrige tv-station, TVN, der ejes af amerikanske Discovery. Trods amerikanske og europæiske advarsler, gennemtrumfede Kaczynski med tvivlsomme metoder et flertal der sigter mod at lukke tv-stationen.

Polen står i et politisk kaos, uden lige. Men efter den travle uge, har bagmanden til al balladen, valgt at tage på to ugers ferie. Fredag eftermiddag forlod han sin bopæl i Warszawa i en limousine, sammen med sin kuffert og et par plastikposer. Jaroslaw Kaczynski har ingen børn og meget lidt familie. Han bor alene sammen med sine to katte.

Udsat ferie

Overfor sine nærmeste venner og livvagter har Kaczynski sagt, at han har udsat sin ferie flere gange på grund af urolighederne i den forgangne uge. Men nu mener han at problemerne er løst, og at han godt kan tage på ferie med god samvittighed.

Fredag mødtes Jaroslaw Kaczynski med sine nærmeste, og fordelte hans opgaver mellem dem, inden han drog afsted.

Ifølge vores kilder er han igen på et af sine fortrukne feriemål syd vest for Gdansk. Nemlig i det naturskønne Bory Tucholskie, hvor Kaczynski har venner og hvor der en smuk naturpark.

HER OPHOLDE JAROSLAW KACZYNSKI SIG NU

Når Jaroslaw Kaczynski er på ferie, bruger han det meste af tiden på at læse bøger. Han er i sine ferier ofte på fisketur med sin gode ven Joachim Brudzinski, siger staben omkring regeringspartiets formand.

Krise ude og hjemme

Alt imens har Polen fået frist til mandag, til blandt andet at nedlægge det kontroversielle domstolsråd. Ellers vanker der dagbøder fra EU-domstolen. Og USA overvejer hvilke sanktioner der skal ramme Polen, efter den nye medielov er vedtaget i parlament og den stadig stigende trussel fra regeringspartiet side mod demokratiet og retsstaten.

Kendt fra kommunismen

Lech og Jaroslaw Kaczynski blev berømte som barnestjerne, på det polske kommunistiske monopol-stats tv i 1962, som kommunistiske mønsterbørn. Den gang ville brødrene ”fange månen”, som var en del af titlen på deres skuespillerpræstation. Vi har set nærmere på brødrene relationer til kommunismen, i anledning af en ny lov der ophæver forældelsesfristen for forbrydelser begået under kommunismen. Arkivfoto.

Jaroslaw Kaczynski blev sammen med sin afdøde tvillingbror – tidligere præsident Lech Kacynski – kendt i en børne tv-serie i 1960erne under kommunisttiden i Polen. To af brødrenes onkler arbejdede for det hemmelige kommunistiske politi, og deres far var underviser i kommunisme på et universitet i Warszawa. I 1992 forsøgte de to tvillingebrødre at begå et statskup mod præsident Lech Walesa, mens de arbejdede for ham i præsidentpaladset. Det mislykkedes. Fra 2006 til 2007 var Jaroslaw Kaczynski statsminister, men han udskrev nyvalg i vrede og tabte til Donald Tusk.

Lech Kaczynski døde i 2010 i et hasarderet landingsforsøg i tæt tåge på en nedlagt militær lufthavn i Smolensk i Rusland. Det mislykkede landingsforsøg kostede 96 polakker livet.

Jaroslaw Kaczynski mener, at Donald Tusk og Vladimir Putin sammen havde lavet et attentat mod den daværende polske præsident, og at det var årsagen til ulykken. Den teori kan dog ikke bakkes op af videnskaben og havarikommissioner, der allerede har redegjort for de faktiske omstændigheder ved ulykken.

STØT ET FRIT MEDIE – støt polennu.dk.
Læs mere ved at trykke HER

Jaroslaw Kaczynski var en fremtrædende kommunist før polakkerne vandt friheden i 1989. Her ses han på vej til 1. maj fest i 1979 i Bialystok. Arkivfoto.