Jaroslaw Kaczynski erkender valgnederlag: Vi lavede fejl

Jaroslaw Kaczynski var gæst hos en polske presseklub, der består af journalister der er loyale overfor Lov og Retfærdighedspartiet (PiS). Her lovede han loyale journalister, fra f.eks. TVP og Polska Press, nyt arbejde på nye højreorienterede medier, når de nu stod til fyring på deres nuværende arbejdspladser. Foto: PiS/ A. Piekarski.

WARSZAWA: Partiformand Jaroslaw Kaczynski erkender valgnederlag, og lover loyale journalister nye job på nye højreorienterede medier.


Partiformand Jaroslaw Kaczynski, der har været Polens leder siden 2015, erkender nu valgnederlaget til parlamentet i søndags, hvor der også blev gennemført fire folkeafstemninger. De blev dog annulleret, da kun 40 procent havde stemt – der skal mindst 50 procent af vælgerne til, for at de er gældende. Valgdeltagelsen til parlamentsvalgene var rekordhøje med 73 procent.

– Vi lavede flere fejl selv. Sådan er livet, der begås fejl, sagde Kaczynski fredag til et møde med en presseklub, der er sammensat af PiS-venligsindede journalister.

– Folk stemmer ikke for at vise deres taknemmelighed. Magthavernes vigtigste opgave er derfor at pege på manglerne ved modstanderen, sagde partiformanden efter det klare nederlag ved søndagens valg, der gør det umuligt for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) at fortsætte i regering. Han argumenterede for, at med alle de penge landområderne havde fået, burde de have stemt på PiS.

Jaroslaw Kaczynski om visum-skandalen

Kaczynski sagde også, at en af fejlene var afsløringen af den såkaldte visumskandale. Polske topfolk i udenrigsministeriet har solgt ophold- og arbejdstillader for penge til egen lomme, til folk fra Asien og Afrika. PiS-kampagnen har været rettet mod EU, der er blevet beskyldt for at presse flygtninge ned over Polen. Sagen udstillede, at Kaczynski-regering har udstedt rekordmange tilladelser, og det er afsløret af topfolk har fået penge under bordet for det ulovlige papirarbejde. Kaczynski slår sagen hen, og mener at medierne overdrev.

– Der er højest 260 tilfælde, sagde Jaroslaw Kaczynski der mener, at sagen har kostet 3 – 4 procent i vælgeropbakning. Han mener, at regeringen reagerede på sagen omgående, selv om den blev hemmelig holdt i et halvt år.

Diktatur fordi de ikke er ved magten

Ifølge PiS-formand angreb oppositionen regeringen “på en brutal og vulgær måde”.

– Vi havde da fuldstændig frihed til at gå på gaden, der var fuldstændig frihed til at demonstrere […]. Vi havde fuld mediefrihed, og mediefordelen var meget tydelige hos oppositionen. En meget betydelig del af magten i Polen er allerede i hænderne på oppositionen, i de fleste store byer regerer oppositionen. Domstolene er tydeligvis under indflydelse af oppositionen, sagde Kaczynski.

– På trods af den helt åbenlyse virkelighed, erklærede folk, sagde vores modstandere, at der er diktatur i Polen, og at de kæmpede for friheden. – Selvfølgelig kan man sige, at det er sådan i deres forståelse, at hvis ikke de er ved magten, så er det et diktatur, sagde Kaczynski.

Loyale journalister sikres nye job

På mødet med de loyale journalister, lovede Kaczynski at de loyale TVP-medarbejdere på den regeringskontrollerede tv-kanal nye job på nye højreorienterede medier, når de nu fyres for at have været propagandister på TVP, Polska Press og andre medier, der har arbejdet for regeringspartiet.

– De som gjorde en indsats, de som tog en risiko for polske medier, lovede Kaczynski.

– Vi står overfor en kæmpe udfordring med at skabe nye medier, der er meget større end de nuværende, fastslog den kommende oppositionsleder.

Udlandet står bag succesfyldt parti

Trods den uventede erkendelse af valgnederlaget, så udpeges der også syndebukke i partiformandens tale. En af valgets store vindere, Den Tredje Vej, en koalition mellem det polske bonde/folkeparti (PSL) og det nye Polen 2050.

Kaczynski henviste til, at udenlandske efterretningstjeneste kunne være bagmænd for partiet Polen 2050, der var med til at hindre at PiS-regeringen kunne fortsætte. Det er skabt af en kendt tv-vært Szymon Holownia.

– Var det han egen ide. Var der nogle generaler der kunne lide ham? Er det en eller anden stat, eller Moskva, der mener at han (Szymon Holownia, red.) skal være der?, spurgte Jaroslaw Kaczynski de fremmødte journalister i presseklubben.

Jaroslaw Kaczynski bliver?

Partistifter og partiformand Jaroslaw Kaczynski er 74 år, og har stået i spidsen for partiet siden 2001. Med valgnederlaget har der været spekuleret i, om Kaczynski ville træde tilbage. Det sker dog næppe. Flere troværdige kilder som polennu.dk har været i kontakt med, fortæller at partiformanden er igang med at planlægge præsidentvalget, der skal findes sted i 2025. Den nuværende præsident Andrzej Duda kan ikke genvælges, da en polsk præsident kun må have to valgperioder – 10 år i alt.

FØDSELSDAGSGAVE? Hvis du vil betænke polennu.dk med en fødselsdagsgave efter vores 15-års dag (17.oktober), vil vi være meget taknemlig.

Du kan støtte os via Mobilepay 23435905 med valgfrit beløb – eller du kan vælge mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00 med kortbetaling.