Jøder reddet fra den visse død med falske pas

Falske pas
Uri Strauss familie blev reddet af et falsk Paraguay pas. Han besøgte København i forbindelse med Danmarks premieren på filmen: Pas fra Paraguay. Her viser han det livredende pas. Foto: Wojtkowska, Pilecki Institute.

KØBENHAVN: Mindst 3.253 jøder blev reddet fra den visse død med falske sydamerikanske pas. Ny dokumentarfilm viser hvordan.


Jøder blev reddet af falske pas. Der kommer stadig nye oplysninger frem om hvad der skete under Anden Verdenskrig. Under den jødiske festival i København blev filmen ”Pas til Paraguay” vist i samarbejde med Polens ambassade. Det er en film der beskriver hvordan diplomater fra flere europæiske lande udstedte falske – men originale pas – til jøder i de besatte områder. Ikke mindst Polen. Med et pas der kunne bevise at de ikke var jøder, slap de for at blive sendt til en udryddelseslejr og den visse død. Så kunne de nøjes med at komme til en interneringslejr.

LINK: Jødisk festival i København

Det var diplomater fra flere lande, der stod bag ”falsknerierne”. Den japanske konsul i Litauen, den portugisiske konsul i Bordeaux og den polske ambassade og konsulatet i Bern var blandt hovedkræfterne. Folkene bag de falske pas blev betegnet som Berner Gruppen.

Mens Europas regeringen intet gjorde for at beskytte jøderne, så tog diplomaterne sagen i egen hånd. Polske diplomater udstedte falske ”ægte” pas i Schweiz og smuglede dem tilbage til det besatte Polen og Holland med hjælp fra flere jødiske hjælpeorganisationer.

Mere end 3.000 polske, tyske, belgiske og hollandske jøder blev reddet af Berner Gruppen.

LINK: Om filmen og historien bag

LINK: Om filmen og historien bag

Flere nyheder på dansk fra og om Polen? Hvis du vil have endnu flere nyheder fra Polen på dansk, så kan du hjælpe os på vej? Vi har ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.