Jødisk kulturfestival i jødisk bydel i Krakow

  Bandet_Horny_Trees_på_jødisk_festival_i_Krakow

  Bandet Horny Trees på den 22. jødisk festival i Krakow. PR-foto fra festivalen.


  KRAKOW: En af verdens største jødiske festivaler er i gang for fuld musik i en tidligere jødisk bydel i Krakow. Sidste år var der 30.000 deltagere.


  Den 22. jødiske kultur-festival er i fuld gang i Krakow, der er den mest besøgte by af danskere i Polen.

  70.000 jøder

  Siden fredag, og frem til søndag, er der i Kazimierz, den traditionelle jødiske bydel i Krakow, stor festival for jødisk kultur og tradition. Før Anden Verdenskrig boede der 70.000 jøder i bydelen. Efter krigen stod den forladte Kazimierz-bydel tilbage, som et sørgeligt tegn på den forfærdelige jødiske historie.

  Siden 1988

  Siden 1988, da den første festival startede, er bydelen igen blevet fyldt af med jødiske tradition, musik og religion. I 2011 var der 30.000 deltagere til den jødiske festival i byen.

  Koncerter, film og teater

  Omkring 200 begivenheder med jødisk kultur venter gæsterne under de næste to uger lange festival. Mange polske og udenlandske band er kommet til den første polske hovedstad, Krakow, for at spille jødisk musik, både traditionel og moderne. Festivalen giver også en mulighed for at se film og teaterforestillinger inspirerede af den jødiske kultur og historie.

  Oplevelse af alt det jødiske

  Som deltager af festivalen er man ikke kun en passiv modtager, men man får en enestående chance for at opleve alt det jødiske. Festivalen tilbyder nemlig en lang række workshops baseret på de vigtigste jødiske skikke og ritualer. Man kan f.eks. danse traditionelle jødiske danse, synge i en jødisk kor, lave jødisk papirklip, prøve traditionel kosher-mad eller lære det hebraiske alfabet at kende.

  Fælles fortid

  Den 22. Jødiske Kultur Festival er støttet bl.a. af det polske ministerium for kultur- og national arv. Før Holocaust boede der 3,5 milioner jøder i Polen, og de bidrog i stor udstrækning til den polske kultur.

  Festivalen i Krakow har til formål at rekonstruere stemningen fra dengang, hvor den polske og den jødiske kultur var tæt forbundne.