Journalist anholdt for kritik i Hviderusland

Andrzej_Poczobut_fængslet_i_Hviderusland_Minsk

Andrzej Poczobut er fængslet i foreløbig 15 dage i Hviderusland. Han er journalist for det anerkendte polske dagblad Gazeta Wyborcza og ledende aktivist i det polske mindretals organisation: Unionen af Polakker i Hviderusland. Arkivfoto.


MINSK: En korrespondent for det polske dagblad Gazeta Wyborcza er fængslet og anklaget for at fornærme den hviderussiske præsident Aleksander Lukasjenko.


Mens udenrigsministre fra hele verden er samlet i London for at aftale en køreplan for at støtte oprørene i Nordafrika og Mellemøsten, så boltrer Europas sidste diktator i Hviderusland sig i al ubemærkethed.

Polsk korrespondent

Anklagemyndigheden i Minsk fængslede i går – i 15 dage – Andrzej Poczobut, der er journalist og ledende aktivist i det polske mindretals organisation: Unionen af Polakker i Hviderusland,. Han er korrespondent for det polske dagblad Gazeta Wyborcza.

Tredje gang

Det er tredje gang, at journalisten, der er hviderussisk statsborger, er anklaget for lovovertrædelser, efter at han til præsidentvalget i december sidste år, antydede, at der var tale om valgfusk. Valgobservatører fra USA, EU og Polen har underkendt valget.

Bøde og 15 dage

Poczobut har fået bøder, og er nu blevet fængslet i foreløbig 15 dage.

Støtte fra EU

En række fremtrædende politikere er gået ind i sagen.

– Jeg vil opfordre myndighederne i Minsk til at trække alle anklager mod Andrzej Poczobut tilbage, sagde formanden for Europa-Parlamentet, Jerzy Buzek. Henvendt til den fængslede journalist sagde Buzek:

– Du har fuld støtte fra Europa-Parlamentet, du er ikke alene i kampen.
Karel Schwarzenberg, Tjekkiets udenrigsminister, var hurtig til at bakke Buzeks udtalelser op.

– At sætte korrespondenter for europæiske medier i fængsel af politiske grunde er forkasteligt, sagde han.

To års fængsel

Hvis Poczobut kendes skyldig er straffen to års fængsel.