Justitsminister: Afgørelse i Højesteret er ugyldig

Formanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), Jaroslaw Kaczynski er en af kræfterne bag de klækkelige lønforhøjelser til polske topfolk, herunder ham selv. I forvejen nyder han, som det eneste medlem af Sejmen, nogle helt særlige privilegier i parlamentet. Arkivfoto.

WARSZAWA: Problemerne med en række nye love om de polske domstole fortsætter. Justitsministeren afviser højesterets afgørelse fra torsdag om udpegning af dommere. Statsministeren forudser kaos.


Polens Højesteret har torsdag afgjort, at dommere der er udpeget til det nye domstolsråd (NCJ) er udpeget i strid med forfatningen. Det er ikke samme lov fra 20. december, som blev vedtaget torsdag om særlige regler for dommernes loyalitet, og som har givet overskrifter i januar. Sagen her handler om hvordan man udpeger dommere til de polske domstole.

Højesteret: Domme ugyldige

– Hvis en person, er udnævnt som dommer efter anmodning fra det nye nationale domstolsråd, er det en forkert vej, siger Højesteretspræsidenten, Małgorzata Gersdorf. Beslutningen betyder, at afgørelser ved polske domstole der er taget af dommere der er udpeget af ”regeringen” ikke er gældende fremover.

Ligeglad med 60 professorer

Afgørelsen har udløst voldsomme reaktioner i regeringspartiet, og den polske vicestatsminister Janusz Kowalski siger direkte, at han ikke vil følge Højesterets beslutningen, men siger til tv-stationen Polsat om dommen:

– Jeg er ligeglad med de 60 professorer, fordi jeg er på polakkernes side. De skal ikke bestemme over mig. Jeg har mit mandat fra de polakker, der valgte mig ind i Sejmen i Republikken Polen, sagde Janusz Kowalski. Han mener, at højesteretsafgørelsen er et brud på den polske forfatning, om sammenligner det med en krigslov.

Underkender afgørelse

Polens justitsminister Zbigniew Ziobra er enig med ham. Han har fredag kendt afgørelsen i Højesteret for forfatningsstridig, og dermed ugyldig.

– Dommerne er gået ud over deres beføjelser, siger Polens vicestatsminister. Og hans chef, Polens statsminister udtrykker sig på denne måde:

– Jeg tror, ​​at den beslutning, er vejen til kaos, siger statsminister Mateusz Morawiecki.

TV mod polske dommere

Alt imens har den regeringskontrollerede tv-station TVP, startet en tv-serie, der udstiller de polske dommeres inkompetencer, forbrydelser og tvivlsomme moral.