Justitsminister: EU udøver tvang som Sovjetunionen

Sovjetunionen Polen og EU
Polens justitsminister sammenligner EU med Sovjetunionen, efter at Europa-Parlamentet har givet endnu et hint til Kommissionen for at tage penge fra blandt andet Polen. Foto: PiS.

WARSZAWA: Polens justitsminister mener at Polen udsættes for samme tvang fra EU, som det skete da polakkerne var underlagt Sovjetunionen og kommunismen.


Polens kontroversielle justitsminister Zbigniew Ziobro, der er under efterforskning for fusk med EU-midler sammen med danske Morten Messerschmidt, har igen fremkaldt vrede i Polen.

Zbigniew Ziobro mener, at polakkerne lever under tvang fra “Den Europæiske Unions kolonialisme”. På  samme måde som det skete da Polen blev styret af Sovjetunionen. Ordene faldt på en pressekonference efter at Europa-Parlamentet har vedtaget en ny resolution. Den skal presse EU-kommissionen til at tage skridt mod blandt andet Polen for brud på retsstaten og andre krænkelser.

LINK: Pressemeddelelse fra Europa-Parlamentet

Sovjetunionen og EU?

Kommentatorer over en bred front er chokeret over justitsministerens udtalelse. Den tidligere udenrigsminister Radek Sikorski, der i dag er medlem af Europa-Parlamentet for den største gruppe EPP, siger at justitsministeren bruger sagen, fordi Kaczynski-regering vil have Polen ud af EU.

– Ziobro er enten en helt uvidende. Og det kan man ikke udelukke, eller også prøver han med list at bruge nationalisme til at få Polen ud af EU. Hvis han er uvidende, kan han nemt finde ud af, at en ratificeret traktat er en national lov. Og at ratificerede aftaler med EU står over den polske forfatning, siger Radek Sikorski.

Polen står til at miste milliarder efter at det lykkedes blandt andet Tyskland og Danmark, at sikre at midler til et EU-land kan fratages, såfremt landet ikke handler i overensstemmelse med aftalerne i EU. Tidligere kunne enkelte lande nedlægge veto, det kan EU-landene ikke længere efter den nye budgetaftale og corona hjælpe pakkerne.

Mere nyt om polsk politik – og flere andre nyheder fra Polen på dansk? Du kan gøre en forskel. Vi har ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, VISA, MASTER og andre anerkendte og sikre betalingsformer.