Kaczynski: Kommunisterne har fastholdt magten i Polen

  PiS_Jaroslaw_Kaczynski_polennu
  Formand for regeringspartiet og vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski har i en samtale med ugemagasinet Gazeta Polska betegnet EU som en kampplads, hvor der ikke findes venner eller familie. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.

  Partiformand Jaroslaw Kaczynski regnes for Polens stærkeste mand, selvom han ikke har nogen formel post i Polens regering. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.


  WARSZAWA: Formand for regeringspartiet Jaroslaw Kaczynski siger, at det vil kræve otte år i regering at forandre Polen, hvor kommunisterne indtil i dag har fastholdt deres magt.


  Formanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) Jaroslaw Kaczynski er Polens stærkeste mand med afgørende indflydelse på både Polens præsident og regering, og han gav i weekenden et interview om sit syn på Polen til det amerikanske magasin Financial Times.

  Kommunister styrer landet

  Ifølge Kaczynski har Polen brug for store forandringer, fordi de gamle kommunistiske eliter stadig styrer landet.

  – De har tilpasset sig det nye system og fastholdt deres privilegier, og de har transformeret magten og gjort den til deres private ejendom. Denne gruppes tilstedeværelse kan stadig mærkes inden for medierne, økonomien og selvfølgelig også i de statslige institutioner, for eksempel i retssystemet, siger Kaczynski i interviewet med Financial Times ifølge Gazeta Wyborcza.

  God forandring

  – Det er det, vi ønsker at opnå – at ændre det skridt for skridt. Det vil være i den bedste interesse for det absolutte flertal i samfundet, siger partiformanden for Lov og Retfærdighed (PiS), hvis parti i oktober gik til valg på et valgslogan om “god forandring”.

  – Vi skal forsøge at konsolidere det polske samfund omkring de positive polske traditioner og værdier. Og modsætte os det, som jeg kalder “skammens pædagogik”, som har domineret Polen de sidste 20 år, siger Kaczynski.

  Eget flertal i parlamentet

  PiS fik 37,58 procent af stemmerne ved valget, hvilket på grund af et stort stemmesplid under spærregrænsen gav partiet sit eget flertal i parlamentet. Partiet har brugt sit flertal til at indføre nye love for Højesteret, public-service medierne og embedsapparatet, som har øget regeringens indflydelse på disse institutioner.

  International kritik

  De ny love er samtidig blevet kritiseret både i og uden for Polen for at stride med demokratiske grundprincipper om mediernes og retssystemets uafhængighed, men ifølge Jaroslaw Kaczynski er reaktionerne naturlige.

  – Der har været rigtig mange sager, som det har været nødvendigt at reparere, og det er naturligt for forandringer, at de kan føre til konflikt, siger Kaczynski, der gør opmærksom på, at den polske regerings politik ikke er rettet imod EU men kun imod interne sager i Polen.

  Har brug for otte år

  – For at gøre Polen til et andet og bedre land og få gennemført den gode forandring, som vi har lovet, har vi brug for otte år – to valgperioder i parlamentet, siger Kaczynski til Financial Times.