Kaczynski nægter at stille op til tv-duel: Tusk er en løgner

Formanden for regeringspartiet Jaroslaw Kaczynski, vil ikke mødes med Donald Tusk til partilederdebat hos TVP på mandag. Tusk er en løgner, mener Kaczynski – og derfor vil han ikke deltage. Arkivfoto.

WARSZAWA: Formanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) – Jaroslaw Kaczynski – nægter at stille op til tv-duel på TVP: Tusk er en løgner.


Jaroslaw Kaczynski, siger at Tusk er en løgner. Udtalelsen om oppositionslederen og tidligere EU-præsident Donald Tusk kom efter, at han havde meddelte, at han vil stille op til partilederdebat på den stærkt regeringskontrollerede tv-kanal TVP.

Ved seneste præsidentvalg, fravalgte oppositionen at stille op på TVP, da alt er forberedt til gavn for regeringspartiets deltagere. Men sådan bliver det ikke denne gang. Oppositionen stiller op trods de dårlige odds.

Kritikere: Kaczynski tør ikke

Det er en kendt sag i Polen, at Jaroslaw Kaczynski ikke er en god debattør, i modsætning til Donald Tusk. Kritikere af regeringen beskylder direkte Kaczynski for at være bange for en direkte debat med oppositionslederen. I stedet for Jaroslaw Kaczynski, har PiS-partiet fredag eftermiddag meddelt, at partiets statsminister – tidligere bankdirektør Mateusz Morawiecki.

Tusk er en løgner

– Jeg er lige blevet spurgt, om jeg vil deltage i debatten, bl.a. med Tusk. Jeg har allerede sagt ja til et møde i landsbyen Przysucha, en sikker landsby – siger Jaroslaw Kaczynski.

– Denne valgkamp er virkelig domineret af løgne, og det her er en gentagelse. Hvis nogen husker begivenhederne for et par år siden – i 2007 – det var det samme dengang, siger Jaroslaw Kaczynski.

I 2007 tabte PiS til PO, og Donald Tusk blev statsminister. Først i 2015 kom Kaczynskis parti til magten igen.

Der er valg til parlamentet og fire folkeafstemninger, søndag den 15. oktober.