Kaczynski sagsøger Lech Walesa for Smolensk-udtalelser

lech_walesa_jens_moerch

Lech Walesa har fået en stævning fra retten i Gdansk, efter et sagsanlæg fra Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynski, fordi Walesa har kaldt ham mentalt syg. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


GDANSK: Polens tidligere præsident Lech Walesa har udtalt at Jaroslaw Kaczynski er ansvarlig for Smolensk flyulykken. Nu hiver Polens stærke mand den tidligere præsident og Nobel Fredspris modtager i retten.


Det vakte stor undren, da Polens stærke mand – parti ejer af Lov og Retfærdighedspartiet Jaroslaw Kaczynski – i sidste uge bemægtigede sig talerstolen i parlamentet, hvorfra han beskyldte medlemmerne for at være forrædere og for at have slået hans bror ihjel. Kaczynskis kontroltab for åbent skærm har vakt stor omtale.

Sag mod Walesa

Nu har Polens stærke mand sagsøgt Polens eneste Nobels Fredsprismodtager Lech Walesa, for udtalelser omkring Smolensk ulykken, der slog præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker ihjel den 10. april 2010. Omstændighederne ved ulykke er allerede kortlagt af anerkendte havari eksperter.

Lech Walesa har beskyldt Jaroslaw Kaczynski for at være mentalt forstyrret, og for at have tvunget hans bror til at lande i den nedlagte militære lufthavn, trods advarsler på grund af meget dårligt vejr og manglende teknisk udstyr i lufthavnen.

Walesa: Frigør optagelse

De to brødre havde en samtale lige inden præsidenten omkom, og Lech Walesa har krævet at båndoptagelsen offentliggøres. Lech Walesa mener, at sandheden om Smolensk ulykken ligger i den samtale.

– Lige siden de blev født (brødrene Kaczynski) har Jaroslaw taget beslutninger i deres interne forhold. Lech (Kaczynski) tog aldrig nogen beslutninger selv, han ventede altid på Jaroslaw beslutning, siger Lech Walesa.

Kaczynski: Tilbagekald beskyldning

Jaroslaw Kaczynski kræver med rettens hjælp, at Lech Walesa tilbagekalder sine påstande om at Kaczynski er syg og psykisk forstyrret, og at han trods kendskab til de dårlige vejrforhold, havde krævet at dødsflyet skulle forsøge at lande. Lech Walesa står ved sin udtaler.

– Alt det har jeg sagt, det bekræfter jeg gerne. Også at jeg tror, at Jaroslaw Kaczynski er ansvarlig for dødsfaldene i Smolensk, siger Lech Walesa.

Om Lech Walesa bliver straffet for sine udtalelser, afhænger af hver der kontrollere domstolene når en eventuel dom bliver afsagt.