Kaczynski: Store ændringer på vej i regeringen

  polen_udenrigsminister_witold_waszczykowski_jens_moerch_polennu

  Meget tyder på, at udenrigsminister Witold Waszczykowski er en af de ministre der skal udskiftes, når statsministeren meddeler sin nye regering i den anden uge af januar. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: Polens nye statsminister Mateusz Morawieck vil præsentere ny regering i begyndelsen af januar.


  Polens statsminister Mateusz Morawiecki, der tiltrådte jobbet i midten af december, har annonceret at han vil sammensætte en ny regering lige efter den polske helligdag, Hellig Trekongers Aften den 6. januar. Det blev meddelt torsdag. Det vil sige, at et nyt ministerhold formentlig bliver præsenteret mandag den 8. januar. Den 9. januar skal statsministeren til Bruxelles.

  Omfattende ændringer

  Alt tyder på, at det bliver tale om omfattende ændringer. I al fald hvis man skal tro Polens stærke mand, formand for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), Jaroslaw Kaczynski.

  Han har sagt til citat i de statskontrollerede medier, at han er næsten sikker på, at regeringen vil blive omlagt i begyndelsen af januar. Den forudsigelse er blevet indfriet, da statsministeren nu har meddelt, at der kommer ny regering.

  Hvilke ændringer?

  Kaczynski har i samme forbindelse sagt, at ”ændringerne vil være betydelige”. Hvordan den nye regering så kommer til at se ud, får vi først at vide i det nye år. Men alt tyder på at der bliver tale om store udskiftninger.

  Udenrigsministeren?

  Mange spekulationer i Polen går på at såvel forsvarsministeren som udenrigsminister står til exit. Udenrigsminister Witold Waszczykowski beskyldes for at have inviteret EU’s demokratiske vagthund, Venedig-kommission, til Warszawa – og kan nemt blive syndebuk for det internationale diplomatiske og politiske kaos som Polen befinder sig i. Han gjorde sig også bemærket ved, at påstå at have FN-opbakning fra et land, San Escobar, der viste sig ikke at eksistere.

  Forsvarsministeren

  Forsvarsminister Antoni Macierewicz er en af de mest rabiate i regeringen, og han er da også den mest upopulære minister i alle meningsmålinger. Han beskyldes for nepotisme, samarbejde med Rusland og tidligere amerikanske generaler har direkte udtrykt deres mistillid til forsvarsministeren.

  PiS-baglandet vil gerne af med ham, men Kaczynski holder hånden over ham, da han repræsentere den mest rabiate nationalistiske del af regeringspartiet, som partiformanden gerne vil have kontrol over.

  Hvem bestemmer?

  Spørgsmålet er også i hvilket omfang, at Kaczynski vil tillade sin nye statsminister Mateusz Morawieck at hente ministrer ind udenfor PiS eller Kaczynski inderkredsen. Da den nuværende regering blev sammensat var det uden deltagelse af tidligere regeringsleder Beata Szydlo, som da også lovede i valgkampen at den kontroversielle forsvarsminister aldrig blev en del af regeringen. Men det blev han, for det var partiformand Jaroslaw Kaczynski der satte ministerholdet.

  Hvad Kaczynski beslutter sig for, ved vi først med sikkerhed når den nye statsminister meddeler sin nye regeringen i begyndelsen af januar. Indtil da er alt andet blot spekulationer og rygter.