Kaczynski udgiver egen rapport om Smolensk

Jaroslaw_Kaczynski

Jaroslaw Kaczynski under præsentationen af partiet Lov og Retfærdigheds udlægning af de faktiske forhold ved flystyrtet i Smolensk i april sidste år. PiS underkender de foreløbige polske og russiske undersøgelser. Foto: PiS.


WARSZAWA: Bare få dage før den endelig rapport om den tragiske flyulykke ved Smolensk kommer, udgiver PiS og Kaczynski en hvidbog om ulykken.


Lederen af Lov og Retfærdighedspartiets (PiS) Jaroslaw Kaczynski, der er tvillingbror til den afdøde præsident Lech Kaczynski, har udgivet første del af en rapport om den tragiske ulykke ved Smolensk den 10. april sidste år, som er partiets egen udlægning af omstændighederne.

Officiel rapport på vej

Timingen er næppe tilfældig, da den officielle polsk-russiske rapport ventes af udkomme om få dage – forlydende i polske medier siger, at rapporten skulle komme fredag. Andre gætter på, at det med PiS-rapporten nu vil blive udskudt.

Valgtrommer

Det spiller formentlig også ind, at der skal være valg til efteråret i Polen, midt under formandskabet for EU. Valget bliver i oktober, eller starten af november.

Kritik af undersøgelser

Lov og Retfærdighed har været yderst kritisk over for både den russiske og den polske foreløbige undersøgelse af flyulykken, der kostede 96 højtstående polakker livet.

Egen efterforskning

Hvidbogen om Smolensk består af 20 kapitler og indeholder over 100 dokumenter, der er indsamlet af medlemmer i PiS-gruppen i Sejmen, som har fulgt de officielle undersøgelser.

Anklager mod Rusland

Den første del af rapporten, der blev udgivet i går, handler om mangler i den russiske Interstate Aviation (MAK) foreløbige rapport, der blev udgivet sidste år. Der er intet nyt i de anklager eller dokumenter, skriver det polske nyhedsbureau, PAP.

Anklager mod Tusk

Den anden del af dokumentet vil blive udgivet i dag, og vil have vægt på anklager mod de polske undersøgelser i forbindelse med ulykken. Undersøgelse som flere gætter på vil blive udgivet i morgen, men det kan være at PiS hvidbogen udsætter offentliggørelsen.

Fly var i orden

Antoni Macierewicz understregede også, at præsidentens Tupolev 154 havde gennemgået et hovedeftersyn et år tidligere.

Ikke piloten

Lov og Retfærdighed afviser også konklusionerne i den russiske rapport, der giver piloten hele ansvaret for ulykken.

Manglende info

Antoni Macierewicz mener, at flyvekontrollen i Smolensk lufthavnen ikke havde givet klare retningslinjer til piloterne om forholdene, da de skulle lande.