Kaos og optøjer dagen igennem – og det er ikke slut

Onsdag aften i centrum af Warszawa. Overalt i Polen er der demonstrationer, og mange steder har demonstranter spærret trafikken – også trafikanterne tager del i protesterne, der er de mest omfattende i Polen siden landet blev selvstændigt i 1989. Foto: Krzysztof Ratnicyn.

WARSZAWA: Polen er lige nu præget af uorden og kaos med et utal af demonstrationer, protester, sammenstød og blokader. Og det er ikke slut endnu.


Der er uro fra øst til vest – og fra nord til syd i Polen, og sådan har det været hele dagen. For syvende dag i træk har polakker demonstreret med abortafgørelsen i den forfatningsstridige forfatningsdomstol i torsdags. Mange har dagen igennem nedlagt arbejdet, mange steder med støtte fra arbejdsgiverne. Onsdag aften stiger antallet af deltagere ved de mange demonstrationer og aktioner i mere end 100 polske byer.

Loyale støtter forsvinder

Selv i de normalt regeringstro højborge, byer som Bialystock og Lublin, er folk i tusindvis i gaderne for at protestere. De lokale PiS-kontorer og kirker er også ramt af utilfredse polakker. De polske landmænd, taxachauffører, kulminearbejdere – ja, selv store dele af regeringspartiets parlamentariske grundlag – vender ryggen til Kaczynski og deltager i demonstrationerne mod ham og hans regering.

Polakker imod afgørelse

Utilfredsheden blandt polakkerne blev også dokumenteret i eftermiddag. En ny måling viser, at 70,7 procent af polakkerne mener at abortafgørelsen i forfatningsdomstolen var forkert. 16,1 procent synes den var rigtig, men 13,2 procent sagde ved ikke. Det er en SW Research undersøgelse, som rp.pl har bragt onsdag eftermiddag.

Protesterne fortsætter, og fredag vil demonstranter fra hele Polen søge til Warszawa til en stor demonstration. Det bliver formentlig den største protestaktion i den polske hovedstad nogensinde.

PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.