Katyn-filmen får premiere i danske biografer 30. januar

  Juleaften_i_Katyn_1939

  En af scenerne fra Andrzej Wajdas film Katyn. Juleaften 1939. Få måneder senere blev de alle myrdet ved nakkeskud og kastet i massegrave. Foto: Piotr Bujnowicz.


  Den polske filminstruktør Andrzej Wajda mistede sin far under Anden Verdenskrig i Katyn-affæren. Det har den 82-årige filmskaber lavet en film om – i denne måned får den premiere i København.


  polennu.dk var med da Polens ambassadør i Danmark, Adam Halamski, havde indbudt til snigpremiere i Danmark på den polske film Katyn i Cinemateket, København, fredag aften.

  Filmen Katyn – der havde international premiere i 2007 – kan ses fra den 30. januar i danske biografer.

  Ambassadøren bød velkommen, og kunne glæde sig over en fyldt biografsal. Han roste Wajda og filmen, som han havde set i Polen.

  Den danske DR-journalist Lisbeth Jessen, som netop har udgivet bogen: Kraniet fra Katyn var der også. I sin tale sagde hun bl.a., at hun fra starten slet ikke var klar over, hvor stor national betydning Katyn-sagen har for polakkernes selvforståelse.

  Katyn er stadig et mørkt kapitel i det polsk-russiske forhold. Stalin gav ordre til at henrette 15.000 polske officerer og gemme dem i massegrave, men gav tyskerne skylden. Russerne nægtede ethvert kendskab frem til 1992.

  Mor troede han kom tilbage

  Filmen bygger på beretninger, breve og dagbøger som alle bærer vidnesbyrd om en af Stalins største ugerninger. Et af de mørkeste øjeblikke i polsk historie er de begivenheder, der ses gennem øjnene af hustruer, mødre og døtre, der venter på de mænd, de ikke vidste, aldrig ville komme tilbage.

  – Min far var en af disse officerer, der blev myrdet, har Andrzej Wajda sagt.
  – Min mor troede helt frem til sin død i 1950, at han ville vende tilbage fra krigen.

  Se klip fra filmen her

  Handlingen

  Polen invaderes af Tyskland den 1. september 1939. 17. september angreb Sovjetunionen fra øst. At 15.000 polske officerer bare ’forsvandt’ var længe et uløst mysterium, men i foråret 1943 fandt tyske tropper massegrav med de polske officerer, som var blevet henrettet ved nakkeskud.

  Henrettelserne havde fundet sted efter personlig ordre fra Stalin, men den fuldstændige sandhed blev fortiet helt indtil afslutningen af den ’kolde krig’. I 1992 åbnede russerne arkiverne, men siden 2005 har de på ny være lukkede på ordre fra daværende præsident, og nuværende premiereminister, Vladimir Putin.

  Tre millioner polakker

  I 2008 var Andrzej Wajdas Katyn nomineret til en Oscar for ’Bedste udenlandske film’ og i december vandt filmen en ’European Film Award’ ved uddelingen i København for bedste kostumer. På Denver International Film Festival vandt ’Katyn’ publikumsprisen for bedste film og uddelingen af Polish Film Awards gav filmen helt seks priser for bedste film, bedste fotografering, bedste kostumer, bedste musik og bedste kvindelige birolle.
  Filmen er baseret på bogen ‘Post mortem’ af Andrzej Mularczyk og er siden premieren i september 2007 blevet set af næsten tre millioner i Polen.

  Filmen vil blive anmeldt på polennu.dk i forbindelse med premieren.