Kinas præsident Xi Jinping er kommet til Warszawa

  kina_praesident

  Den røde løber var rullet ud, da Kinas præsident Xi Jinping søndag aften kom til Warszawa på invitation fra Polens præsident Andrzej Duda, der her sammen med sin hustru tager imod det kinesiske præsidentpar. Foto: KPRP.


  WARSZAWA: Kinas førstemand præsident Xi Jinping og en handelsdelegation kom søndag aften til Polen på officielt besøg.


  Den kinesiske præsident Xi Jinping er søndag aften kommet til Warszawa, hvor han blev modtaget af Polens præsident Andrzej Duda på Belvedere Slottet.

  Polsk eksport

  Det er den polske præsident der har inviteret sin kinesiske kollega til Polen, for at få åbnet det kinesiske marked for polske fødevarer og landsbrugsprodukter, oplyser Polsk Radio. Men det er også håbet, at besøget skal få kinesernes øjne op for investeringsmuligheder i Polen.

  40 handelsaftaler

  Det ventes at der underskrives cirka 40 handelsaftaler og andre bilaterale aftaler med Kina under besøget. Det er især indenfor områderne civil luftfart, energi, finans og videnskab at der bliver indgået aftaler i de kommende dage. Polakkerne vil også tale med Kina om at åbne en China-Express – en togforbindelse fra Europa til Kina. I forvejen har de to lande et samarbejde om en godsrute.

  Kinas præsident skal også mødes med Polens statsminister Beata Szydlo og formændene for Senatet og Sejmen under sit besøg.

  Kinesiske entreprenører

  Den polske udenrigsminister Witold Waszczykowski var i Kina i april, og sagde ved den lejlighed at den polske ledelse vil inddrage kinesiske entreprenører i arbejdet med bygning af veje, jernbaner og lufthavne i Polen.

  – Mulighederne for samarbejde med Kina er uendelige, sagde Waszczykowski efter besøget i Kina.

  Boykot af kinesere

  Kinesiske entreprenører fik en del opgaver i Polen, blandt andet med etableringen af motorvej A1. At kineserne fik arbejdet mens polakker var arbejdsløse, fik de polske underleverandører til at boykotte kineserne, som til sidst måtte give op og lade polakkerne gøre arbejdet færdigt. Det var en af årsagerne til, at ikke alle vejene forud for EM 2012 fodbold i Polen var færdigbyggede. Om den polske udenrigsminister har taget de polske entreprenører i ed med hans tilsagn, er uvist.