Kirken kræver flere penge af den polske stat

  Den katolske kirke i Polen kræver 200 millioner zloty om året fra den polske stat, som kompensation for tabene under kommunismen. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Den katolske kirke i Polen samler selv 80 procent af sine penge ind, og kirken kræver flere penge af staten.


  En rapport fra det polske katolske nyhedsbureau, KAI, viser, at kirken selv samler 80 procent af sine penge ind. Den katolske kirke i Polen har modtaget cirka 500 millioner zloty, og de fleste er samlet ind fra kirkegængerne.

  Store lokale forskelle

  Der er stor forskel på, hvor mange penge hvert enkelt sogn samler ind. Et lille sogn samler mindst 30.000 zloty ind om året, men de større sogne ofte samler cirka 400.000 zloty ind om året.

  – Kirken er lige så rig, som den rigdom og generøsitet der udvises af kirkegængerne, sagde kardinal Kazimierz Nycz, der er ærkebiskop i Warszawa, ved præsentationen af rapporten.

  De største udgifter i sognene er varme, el og personaleomkostninger.

  Store forskelle

  Præster tjener mellem 800 og 5.500 zloty om måneden i Polen, og de højest lønnede har udover præstegerningen, job ved skoler.

  Den polske regering betalte sidste år 89 millioner zloty til den et kirkelige fond, men den katolske kirke påpeger, at også andre trosretninger modtager penge fra fonden.

  Erstatning fra kommunismen

  Den romersk-katolske kirke i Polen kræver, at staten skal betale flere penge til fonden, som kompensation for kirkens tab under kommunismen.

  200 millioner om året

  Den katolske kirke i Polen hævder, at staten har taget 155.000 hektar jord fra kirken, men har kun leveret 65.000 hektar tilbage. Kirken har lavet beregninger på tabet i forhold til lejeaftaler, og kræver på den baggrund, at staten betaler 200 millioner zloty til den katolske kirke som kompensation, om året.