Kirken kræver større erstatninger fra kommunismen

  Kirken_kræver_flere_penge_Iben_Molgaard_Madsen

  I 1991 oprettede Polen en kommission, der skulle udrede og tilbagelevere kirkens ejendom, der var konfiskeret af de kommunistiske myndigheder. Foto: Iben Molgaard Madsen, Warszawa.


  WARSZAWA: I 1991 oprettede Polen en kommission, der skulle udrede og tilbagelevere kirkens ejendom, der var konfiskeret af de kommunistiske myndigheder.


  Den polske katolske kirke har fået tilbageleveret 65.537 ha jord, og har modtaget mindst 143,5 millioner zloty i erstatninger. Men kirken er stadig utilfreds, og den mere end 20 år gamle kommission, er blevet nedlagt i starten af marts.

  Der er blevet undersøgt over 2.800 sager, og 216 venter stadig på et svar. De sager, der endnu ikke er færdigbehandlet, afgøres ved de polske domstole.

  Kirken er utilfreds

  Den katolske kirke i Polen er stadig utilfreds, og kræver flere penge.

  Kommissionen blev afskaffet

  Kommissionen, der udredte sagerne, bestod af 12 personer: 6 repræsentanter for Indenrigsministeriet, og 6 repræsentanter for den polske kirke.

  Den polske regering har besluttet at afskaffe kommissionen på grund af voldsom kritik af medlemmernes afgørelse. Kommissionen har truffet beslutninger uden indhente oplysninger hos de lokale regeringer og ejendomsadministratorer.

  Delte meninger om sagen

  Polakkerne er delt i spørgsmålet om, at give kirken mere erstatning, for tabene under kommunismen. 39 procent mener at kirke skal have al sin jord og fast ejendom tilbage, nøjagtig lige så mange er imod.

  Kirken mister tillid

  Ifølge en ny undersøgelse, foretaget af OBOP, er tilliden til den romersk-katolske kirke dalet med 12 procent i Polen siden 2004.

  I dag siger 66 procent af polakkerne dog stadig, er de har tillid til kirken.